Koža pamti svako izlaganje suncu

FOTO / Na Puntiželi u Puli 118 građana pregledalo madeže, 12 upućeno na daljnje preglede, OD KOJIH PETORO ZBOG SUMNJE NA KARCINOM, A DVOJE ZBOG SUMNJE NA MELANOM

| Autor: Glas Istre
Dermatološki pregled

Dermatološki pregled


U subotu 23. srpnja, na gradskoj plaži Puntižela u Puli, 118 građana pristupilo je besplatnom dermatološkom pregledu koji je dm organizirao u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom. Dr. Bernarda Mišanović Marković i dr. Valentina Saint Georges metodom dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su na daljnje pretrage uputile 12 posjetitelja, od kojih petoro zbog sumnje na karcinom, a dvoje zbog sumnje na melanom.

Dermatološki pregled

Dermatolozi Hrvatskog dermatovenerološkog društva ističu kako je za zdravlje kože, uz preventivne dermatološke preglede, važno izbjegavati sunce između 10 i 17 sati te tijekom izlaganja suncu redovito nanositi proizvode za zaštitu od UVA i UVB zračenja. Pri tome naglašavaju da koža pamti svako izlaganje suncu, odnosno da se taj učinak akumulira, stoga je izrazito važno već od malih nogu kod djece razvijati svijest o važnosti zaštite od sunčevog zračenja. Upravo zato dm je za najmlađe organizirao radionice na kojima su imali priliku naučiti zašto je važno zaštititi se od sunca i kako to mogu napraviti i istovremeno se zabaviti.

Dermatološki pregled 

„Ovo je deseta godina da dm organizira dermatološke preglede i zadovoljni smo što se pregledu odazvao velik broj posjetitelja gradske plaže Puntižela. Iako je većina nas svjesna opasnosti pretjeranog izlaganja suncu, uvidjeli smo da je građane potrebno podsjetiti na važnost preventivnih pregleda, ali i pravilne zaštite od sunca. Organiziranjem preventivnih pregleda želimo potaknuti što više građana da zaštita od UV zračenja postane dio njihove svakodnevne brige o zdravlju i ukazati im na važnost preventivnih pregleda“, istaknuo je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

Dermatološki pregled

Tijekom devet godina održavanja, besplatnim dermatološkim pregledima pristupilo je više od 12.000 građana, a njihovu važnost potvrđuje i podatak da su dermatolozi u prosjeku svake godine oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede i liječenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater