U SURADNJI S BOLNICOM

NA PULSKOM SVEUČILIŠTU PRINTAJU ZAŠTITNE VIZIRE: "Prilagodili smo ih specifičnoj upotrebi u zdravstvenom sektoru"

| Autor: Duška PALIBRK
(N. LAZAREVIĆ)

Prilagodili smo ih specifičnoj upotrebi u zdravstvenom sektoru. I oni drugi pružaju dobar stupanj zaštite, ali imaju šupljinu između čela i vizira pa smo novim rješenjem nastojali minimizirati šansu da aerosol u zraku dođe do lica. Nije to, naravno, skafander u kojem ste potpuno zaštićeni, ali dovoljno je za prvu liniju obrane, pogotovo u kraćem kontaktu s osobom koja je potencijalno zaražena ili je pozitivna, kaže dr. Ivica Fedel, zamjenik ravnateljice pulske bolnici

 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli odazvalo se aktualnim potrebama zajednice i u dogovoru s pulskom Općom bolnicom i prema njihovim stručnim sugestijama, Studentski zbor zajedno sa sveučilišnim Znanstveno-tehnološkim institutom Visio angažirali su se i na 3D printerima izradili malo drugačije vizire. Razvili su neka nova rješenja, s proširenim vidnim poljem i zatvorenim gornjim dijelom, i jučer su prvi prototipovi predani zamjeniku ravnateljice pulske bolnice dr. Ivici Fedelu.

- Ovo je vrijedna donacija ne samo u materijalnom, nego i u duhovnom smislu. Svi žele dati obol u ovim izazovnim vremenima kada se pokazuje sva kreativnost naših ljudi, ali je dobro kada se te akcije koordiniraju sa strukom, da ne trošimo resurse uzalud. Ova inicijativa počela je prije više od dva tjedna i u dogovoru sa Sveučilištem i uz konzultacije sa strukom, ove smo vizire prilagodili specifičnoj upotrebi u zdravstvenom sektoru. I oni drugi pružaju dobar stupanj zaštite, ali imaju šupljinu između čela i vizira pa smo novim rješenjem nastojali minimizirati šansu da aerosol u zraku dođe do lica. Nije to, naravno, skafander u kojem ste potpuno zaštićeni, ali dovoljno je za prvu liniju obrane, pogotovo u kraćem kontaktu s osobom koja je potencijalno zaražena ili je pozitivna, rekao je dr. Fedel.

Voditelj Instituta Visio Sveučilišta u Puli izv. prof. dr. sc. Sven Maričić kaže da su ovaj model razvijali desetak dana, a imaju planove i za daljnji razvoj, što uključuje nadogradnje uz koje bi se viziri mogli koristiti i u slučaju nestanka struje i slično. "Projekt je zamišljen tako da nećemo samo podržati trenutne i lokalne potrebe, nego da naše znanje generiramo i prema drugim sveučilištima i drugim institucijama. Podržali smo nastojanja Studentskog zbora koji nas je potaknuo da se uključimo i poslušali smo savjete naše bolnice u Puli te njima stavili ovu opremu na raspolaganje", rekao je Maričić.

Materijali za izradu vizira stigli su iz donacija, najviše iz varaždinskog Studentskog zbora i od kolega iz Rijeke, uz nešto zaliha u laboratorijima pulskog Sveučilišta.

- Krenulo je na inicijativu kolege Slavena iz Splita, koji je aktivirao Studentski zbor u Splitu, a oni sve nas ostale. U početku smo printali po starim, licenciranim nacrtima, ali onda smo se obratili profesoru Maričiću i krenuli u izradu novog modela. Na tome radimo nas petero s pulskog Sveučilišta, ali imamo brojne vanjske suradnike, njih 30-ak. Zahvalio bih i pulskom sanitetu, oni su nam logistika, dopremaju nam vizire koji se rade u drugim dijelovima Istre i mi ih onda dorađujemo. Negdje smo na pola puta, mislim da će se uključiti i neke tvrtke koje će krenuti s masovnom proizvodnjom, najavio je Jasmin Rami, predsjednik Studentskog zbora u Puli.

Ovisno o modelu i printeru, izrada jednog nosača vizira traje od 2,5 do četiri sata, a potom ide rezanje folije i spajanje. Uz ove nove modele namijenjene bolnici, do sada su izradili i 50-ak starih modela koji su već predani gradskom Stožeru civilne zaštite, hitnom bolničkom prijemu i ambulantama.

- Ovo su jednokratni viziri, zato su jednostavne konstrukcije, potrebno je manje materijala i brža je izrada, za razliku od drugih robusnijih koji su predviđeni da se čiste i ponovno koriste. Može izdržati najviše jedan sat, nije namijenjen za dugotrajnu upotrebu, za to postoje nadglavni skafanderski viziri. Ovi se mogu koristiti kao inicijalna zaštita, ali preporuka je da su uvijek u kombinaciji sa zaštitnim maskama. I upotreba maski ima određene indikacije i pravila. Oni koji duže rade i koji su neposredno izloženi trebaju biti maksimalno zaštićeni, a oni koji su na distanci od metar-dva i u vrlo kratkom kontaktu, kod njih je potrebna nešto niža razina zaštite. Još jedna posebnost i prednost ovih vizira je za osobe koje nose naočale jer im maske, recimo, magle stakla, a dobro je rješenje i što su fleksibilni, pomični, pojasnio je dr. Fedel.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum