TIJEKOM SRPNJA I KOLOVOZA

Na nekoliko lokacija postavljene su plutajuće brane koje sprječavaju plovila da ugrožavaju kupače NA NAJPOSJEĆENIJIM PLAŽAMA NA NJIH PAZE DEČKI U ŽUTOM

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Spasioci na Valkanama (Zvjezdan STRAHINJA)

Iz gradskog Odsjeka za informiranje izvijestili su nas da će kupači na gradskim plažama pod paskom spasitelja i ove godine biti tijekom dva udarna ljetna mjeseca. Ni u epidemiji ni u uvjetima smanjenog broja gostiju na našoj obali, nema opuštanja. To pokazuju i dva slučaja utapanja prošlog tjedna na plažama u Rovinju

U burovito jutro na Valkanama nema puno posla za spasitelje na plaži. U hladu spasilačkog tornja budno paze od početka srpnja, ali na dan kad smo ih obišli posla i nije bilo, barem ako je suditi po broju kupača u moru. Ili zbog bure ili zbog atraktivne odbojkaške utakmice na obližnjem pješčanom terenu, rijetki su se odlučivali na kupanje. No, to ne znači da će dečki u žutom skidati pogled s akvatorija, vrebajući potencijalne opasnosti od šumovite obale do zaštitne barijere u moru na izlasku iz uvale.

Iz gradskog Odsjeka za informiranje izvijestili su nas da će kupači na gradskim plažama pod paskom spasitelja i ove godine biti tijekom dva udarna ljetna mjeseca, srpnja i kolovoza. Ni u epidemiji ni u uvjetima smanjenog broja gostiju na našoj obali, nema opuštanja. To uostalom i pokazuju dva slučaja utapanja prošlog tjedna na plažama u Rovinju.

- Kao i prijašnjih godina, kupači su pod nadzorom spasilačke službe na najposjećenijim lokacijama koje su za ovu godinu, u odnosu na okolnosti vezane uz pandemiju radi koronavirusa, a sve temeljem Ugovora o pružanju usluga službe spašavanja života na vodi na plažama grada Pule u 2020. godini, definirane na plaži Hidrobaza te kupalištima Valkane i Stoja i to u periodu od 1. srpnja do 31. kolovoza. U zoni Verudele na Ambreli, kod hotela Histria i na plaži kod akvagana ispod naselja Verudela to organizira Arena Hospitality Group temeljem zajedničkog Sporazuma o organizaciji službe spašavanja na plažama, izvijestili su iz gradske uprave.

Podsjetimo da smo koncem lipnja dva puta pisali o ulasku plovila u zonu kupanja na Valkanama, prvo glisera, potom i jedrilice. Sada to više nije moguće.

- Zaštita kupača i sprječavanje ulaska plovila u područja koncentracije kupača provode se sukladno naredbi nadležne Lučke kapetanije Pula, koja se izdaje za svaku pojedinu godinu. Naredbom od svibnja Lučka je kapetanija utvrdila obvezu postavljanja psiholoških plutajućih brana na kupalištima Valkane i Stoja te plažama Hidrobaza i Ambrela. Izrazitom brigom o sigurnosti kupača, Grad Pula je dodatne psihološke plutajuće brane postavio i na svim ostalim uobičajenim lokacijama - Gortanova uvala, Valkane, poluotok Stoja - Valovine, kupališta Stoja i AC Stoja, AC Brioni, Saccorgiana, Hidrobaza i Valsaline/Ferijalni, i to još početkom srpnja, poručuju iz Grada.

Temeljem sporazuma s Arena Hospitality Group, postavljene su brane i na plažama Tamaris i Restoran na Zlatnim stijenama, na Ambreli, kod hotela Arena Park Plaza, akvagana i hotela Histria.

- Dakle, u cijelosti je pokriveno područje temeljem naredbe Lučke kapetanije, a dodatno su osigurane i druge lokacije za koje je procijenjeno da im gravitira veći broj kupača, poručuju iz gradskog Odsjeka za informiranje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of