POREČ

NA JESEN KREĆE TEK JEDAN KOMBINIRANI RAZRED S KONOBARIMA, KUHARIMA I SLASTIČARIMA Hoteli niču za par mjeseci, ali se dobar kadar stvara godinama


Moj je dojam da među poslodavcima kruži iskrivljeno uvjerenje da je hotel investicija a radna snaga trošak. Dok se to ne promjeni nema pomaka u reformi, kaže Vesna   Baranašić

 

Kada se 2014. u Poreču pripremala velika izložba radi dostojnog obilježavanja pedesetogodišnjice rada porečke Turističko - ugostiteljske škole Antona Štifanića netko iz istaknuo iz govora jednog od utemeljitelja odgojno-obrazovne institucije znakovitu misao: “Hoteli niču za par mjeseci, ali se dobar kadar stvara godinama”. Strukovna škola započela je radom 1964. godine, upravo u vrijeme dok je pokojni Anton Štifanić sa suradnicima krenuo u osvajanju vrha tadašnjeg jugoslavenskog turizma. Prvi je naziv škole bio Ugostiteljska škola Plava Laguna, u prvoj školskoj godini upisano je 66 učenika, 36 konobara i 30 kuhara, uglavnom stipendista Plave lagune. Dakle, tadašnji je turistički menadžment gradio hotele i usporedo stvarao uvjete za pripremu kvalificirane radne snage. Porečka škola je prebrodila i preživjela bezbroj reformi školskog sustava, ideološke i državno-političke preokrete, gospodarske uspone i padove.

Traže se još dva učenika

U zadnjih desetak godina velike turističke kompanije uložile su ogroman kapital u obnovu, povećanje i podizanje kvalitete smještajne ponude. No, turistička privreda muku muči s radnom snagom. Nedostaju radnici a oni koji rade značajnim dijelom nisu strukovno osposobljeni. Jedini pouzdani podatak je da rade, i to, u špici sezone, preko deset sati na dan. Zato, zvuči bizarno da porečka škola koja pokriva područje   Vrsar-Novigrad-Pazin teškom mukom dolazi do učenika. U rujnu će krenuti s kombiniranim razredom sastavljenim od šest učenika za smjer konobar, isto toliko slastičara i dvanaest za smjer kuhara. Tokom ljetnog upisnog roka prijavilo se samo četiri konobara. Djelatnici se nadaju da će ipak u jesenskom upisnom roku iskrsnuti preostala dva učenika kako bi školska nastava započela uz poštivanje utvrđenih standarda popunjenosti. U turističkoj Hrvatskoj slične probleme imaju i preostale strukovne škole. Poput Poreča i škole na Rabu, u Crikvenici, na Pagu i Korčuli planiraju upis tek šest konobara. Po sedam upisuju Rovinj, a Pula 21.

Profesorica Vesna Baranašić već 25 godina obnaša dužnost ravnateljice porečke Turističko- ugostiteljske škole Antona Štifanića. Kaže da su i ta četiri mladića koji će u naredne tri godine izučiti konobarski zanat značajan pomak u odnosu na prethodne dvije školske godine kada škola nije imala niti jednog upisanog konobara. Podsjeća da je krajem devedesetih godina škola redovito radila s dva razredna odjela, svaki s trideset do 34 upisanih konobara u prvom razredu. Smjer kuhara nekako je zastupljeniji u interesu mladih, trenutno je upisano devet kuhara ali prije tri godine razred kuhara bio je popunjen s tridesetak učenika. Svakako treba uvažavati značaj tih oscilacija ali, ostaje činjenica da strukovna škola ne odražava stanje na tržištu rada, izgleda kao da je došlo do kratkog spoja između ponude i potražnje pa se postavlja pitanje zašto se to događa. Ravnateljica kaže da je trend opadanja upisa u srednjim školama zahvatio cijeli sustav hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja pa upire prst na pogubna demografska kretanja. (PIŠE Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter