VREMEPLOV

Na današnji dan u Glasu Istre, godina je 1975.: BLUE JEANS HLAČE - ŠTO VIŠE PODERANE, TO MODERNIJE 

  Filmovi u boji još uvijek se gledaju samo na velikom platnu. U pulskim kinima igraju američki krimići "Dilinger" u kinu Beograd i "Super žace" u kinu Zagreb, talijanski špageti-vestern "Malori… kao smrt" u Partizanu i "domaći povijesni" "Marš na Drinu" u kinu Istra. Na RTZ-u hit je humoristična serija "Gruntovčani", a na valu Radio Pule na 202,2 megaherca emisija "Želja za željom" s pjesmama po izboru slušatelja

| Autor: Duška PALIBRK
Glas Istre 24. listopada 1975.

Glas Istre 24. listopada 1975.


Italijom hara inflacija, Talijane upozoravaju da ne jedu teletinu za svaki ručak, a blue jeans hlače, koje su "postale nacionalna uniforma", nose se na zakrpe - "što više izgledaju poderane, to su modernije". Zvuči poznato? Riječ je, međutim, o 1975. godini.

Život nakon smrti rudnika

Prema Glasu Istre od 24. listopada 1975. (petak), Tito je u Beogradu ugostio Francisca da Costu Gomesa, predsjednika Portugala koji podupire daljnju dekolonizaciju. "Progresivne tekovine i izražen optimizam" vladaju u čitavoj Europi: Španjolska je pred krajem Francove diktature, u Berlinu zasjeda Svjetski kongres žena (i s predstavnicama Jugoslavije), Britanci su sudskom odlukom dobili "pravo psovati policajca i zalupiti mu vrata pred nosom", Bjelorusi su napravili minijaturni televizor "za na dlan", a Nijemci i Francuzi osmislili sistem za prelazak na color-TV.

Filmovi u boji još uvijek se gledaju samo na velikom platnu: u pulskim kinima igraju američki krimići "Dilinger" u kinu Beograd i "Super žace" u kinu Zagreb, talijanski špageti-vestern "Malori… kao smrt" u Partizanu i "domaći povijesni" "Marš na Drinu" u kinu Istra. Na RTZ-u hit je humoristična serija "Gruntovčani", a na valu Radio Pule na 202,2 megaherca emisija "Želja za željom" s pjesmama po izboru slušatelja.

Zabavi pred vikend prethode ozbiljne vijesti. "Pula se mora bolje povezati s regijom; saobraćajnice - jedan od prvih uvjeta za brži ekonomski razvoj", naslov je teksta koji potpisuje novinar Ratko Radošević. Osim zastarjelih cestovnih pravaca koji povezuju Pulu s Koprom i Rijekom, zaziva se rekonstrukcija i istarske pruge s, naravno, probijanjem željezničkog tunela kroz Učku. To bi trebalo teći "paralelno s izgradnjom ravničarske pruge Rijeka - Zagreb", a "tunel Učka sigurno će se nalaziti u planu razvoja od 1976. do 1980. godine", obećano je na raspravi o nacrtu plana razvoja SR Hrvatske, održanoj u Domu Uljanika prije gotovo pola stoljeća.

U Puli traje i javna rasprava o povećanju doprinosa za korištenje gradskog zemljišta, zahvaljujući posudbi brodogradilišta Tehnomont dovršit će se nova tvornica okova, simbolično nazvana "hala solidarnosti", a u Uljaniku delegaciju Sindikata industrije i rudarstva Kosova prima zamjenik generalnog direktora brodogradilišta Karlo Radolović. Kao supstitucija ugljenokopima Pićan, koje će zamijeniti nove jame Istarskih ugljenokopa Raša, u Potpićnu nastaje nova industrija - grade se tvornice keramičkih pločica, igračaka i tankostijenih cijevi, koje će zaposliti više od 500 ljudi. "Ovdje se život nastavlja i nakon smrti rudnika", poručuje novinar B.B.

Ispitivanje porijekla imovine

Učenici Specijalne škole u Labinu, koja djeluje od 1968. godine, ipak će u novu zgradu, umjesto u adaptiranu bivšu zgradu Metalca u blizini Osnovne škole "Matija Vlačić". Pulske i riječke zdravstvene organizacije zajedno su kupile novu najsuvremeniju gama kameru koja će otkrivati vrste tumora mozga, pratiti velike krvne žile i transplantirane bubrege, a stacionirana je na Internoj klinici u Rijeci gdje se liječe i mnogi Istrani.

U Hrvatskoj je više od tisuću stipendista Titovog fonda koji školuje mlade radnike i radničku djecu. Turistički savez Hrvatske upozorava na slab noćni život uz Jadran gdje "većina lokala prestaje raditi poslije 22 sata". Stalna konferencija gradova Jugoslavije o društvenoj akciji ispitivanja porijekla imovine - to joj je puni naziv - traži zaštitu u obliku neke vrste imuniteta za "društvene radnike-volontere" koji se bave ovim važnim poslom a izloženi su čestim uvredama i maltretiranjima.

Što se kulture tiče, Nobela za književnost te godine dobiva talijanski pjesnik Eugenio Montale, a zagrebačka kuća Znanje objavljuje drugo izdanje "Beleški jedne Ane" i "Nove beleške jedne Ane" Mome Kapora, za koje Milorad Stojević kaže da to nije velika, ali jest rasna literatura. U Rovinju je otvorena prva glazbena škola, područna škola OKUD-a Istra iz Pule, a legendarni istraživač istarskih freski Branko Fučić govorit će na Drugom ročkom glagoljaškom biennalu.

Crveni kiosci

Kako smo počeli, i završimo zanimljivostima, natječajima i oglasima od kojih i živi tisak. Croatia zajednica osiguranja slavi svojih prvih 30 godina, a crveni kiosci Novog lista u riječkoj robnoj kući Korzo imaju ekskluzivno pravo na prodaju modne revije Burda. Porečka Plava laguna već traži referenta za informatiku, a Eksperimentalna osnovna škola "Neven Kirac" u Puli želi zaposliti dva nastavnika za rad u cjelodnevnom boravku za mlađe osnovce.

"(…) al' se nisu odmakli dalje od početka".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini