PROŠLO VEĆ PET MJESECI

MUZIL, SACCORGIANA I HIDROBAZA JOŠ ČEKAJU INVESTITORE: Za pulske projekte vrijedne nekoliko milijardi kuna još nije ni raspisan natječaj, ZAINTERESIRANIH ULAGAČA NEMA?

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

* U studenom prošle godine ministar državne imovine Goran Marić najavio je objavu kroz dva mjeseca, no čini se da je scenarij kojim će se na Muzilu, Hidrobazi i Saccorgiani pisati neka nova turistička povijest Pule još jako daleko

* Najveća ulaganja trebala bi se dogoditi na Muzilu, procjenjuje se oko 2,5 milijardi kuna, dok se ulaganja u Hidrobazu i Saccorgianu procjenjuju na oko 200 milijuna

 

Iako je od potpisivanja ugovora između Grada Pule i nadležnog Ministarstva državne imovine za projekte Muzil, Saccorgiana i Muzil prošlo sada već pet mjeseci, najavljeni međunarodni natječaji za investitore kojim bi se konačno trebala odrediti sudbina tih lokacija do danas nisu raspisani. U studenom prošle godine ministar državne imovine Goran Marić najavio je objavu kroz dva mjeseca, dakle, prvi je natječaj trebao biti vani već sredinom siječnja. No, čini se da smo još jako daleko od scenarija kada će se na Muzilu, Hidrobazi i Saccorgiani pisati neka nova turistička povijest Pule.

Jedna od opcija zbog čega se toliko odugovlači je da se ispipava teren i interes potencijalnih investitora da u trenutku objave natječaj ne bi doživio debakl, a time ponovno sve palo u vodu. Ministar Marić kao da je unaprijed pripremao teren za eventualno loš odaziv. Tome u prilog govori da je u trenutku potpisivanja sporazuma s Gradom Pulom priznao da strahuje od slabog odaziva ulagača, što je potkrijepio činjenicom da je na velikom prostoru kakav je Muzil predviđena dopuštenost izgradnje od samo 20 posto. S druge strane, realizacija i stavljanje ovih lokacija u funkciju trebali bi utjecati na turistički, ali i gospodarski uzlet čitave zemlje, što je također naveo Marić prilikom potpisivanja sporazuma u Puli. Tim više jer ukupna procijenjena vrijednost ove tri pulske lokacije iznosi više od dvije i pol milijarde kuna.

Silenzio stampa

U kojoj su fazi natječaji za pulske lokacije u nekoliko smo navrata pitali i nadležno ministarstvo, u kojem po ovom pitanju vlada "silenzio stampa". Potpuno ignorirajući naše upite zašto natječaj još nije raspisan, odnosno kada se planira objaviti i za koje lokacije, iz Ministarstvu automatiziranim odgovorom poručuju da su primili naš upit. Zadnji su se put očitovali 24. siječnja, odgovorivši da će natječaj biti raspisan - uskoro. "Zahvaljujemo na vašem upitu na temu projekata Hidrobaza, Muzil i Saccorgiana. Međunarodni natječaji za te lokacije su u pripremi i uskoro očekujemo njihovo raspisivanje", glasio je odgovor Ministarstva prije tri mjeseca.

U međuvremenu, ministar Marić izrađuje Strategiju upravljanja državnom imovinom koja, između ostalog, određuje i sudbinu Hidrobaze, Saccorgiane i Muzila, a koja bi se ovog mjeseca trebala naći pred Vladom. Naime, na izradi sedmogodišnjeg ključnog dokumenta za raspolaganje imovinom radi se već punih godinu dana, a premda još nije službeno usvojena, Ministarstvo na njoj temelji Strateški plan za razdoblje od 2020. do 2022. koji je obvezna donijeti po Zakonu o proračunu i koji su objavili na svojim stranicama.

Strateški plan ujedno je prvi korak u izradi proračuna, a sudeći po objavljenom dokumentu, Marić nastavlja s ambicioznim planovima privatizacijskih i drugih prihoda od državne imovine. Konkretno se ne navodi što će se u pojedinoj godini stavljati u prodaju ili funkciju, no navodi se da od prodaje dionica u ovoj godini država može računati na 55 milijuna kuna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater