PRIMIJENILI POSTUPAK OŽIVLJAVANJA

MUŠKARCU ZATAJILO SRCE NA FRATARSKOM OTOKU. Brzom intervencijom, oni koji su mu bili u blizini spasili su mu život

Na sreću na otoku se našla i medicinska sestra Olga Rojnić koja se priključila oživljavanju. Do dolaska hitne medicinske službe provodila je postupke osnovnog održavanja života i upotrijebila automatski vanjski defibrilator. Po dolasku tima HMP, nakon 15 minuta, pacijent je bio pri svijesti, dodatno je zbrinut lijekovima i prevezen u OB Pula

| Autor: Jasna ORLIĆ
Fratarski otok (Ilustracija / snimio Neven Lazarević)

Fratarski otok (Ilustracija / snimio Neven Lazarević)


Koliko je važno pružanje prve pomoći do dolaska hitne svjedoči spašavanja života muškarcu na Fratarskom otoku, službenog naziva otok Veruda kraj Pule.

Kako nam javlja ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, dr. Gordana Antić u srijedu u 17 sati zaprimljen je poziv prema službi 194. Rečeno je da se muška osoba srušila, da je bez svijesti i ne diše. Odmah je upućen tim hitne medicinske službe i organiziran prijevoz prema Fratarskom otoku. Cijelo vrijeme je dispečer bio na liniji s pozivateljem i po uputama medicinskog dispečera započeto je oživljavanje sve do dolaska hitne medicinske službe u 17.16 sati.

Defibrilator

Na sreću na Fratarskom otoku se našla i medicinska sestra Olga Rojnić, glavna sestra pulske ispostave Istarskih domova zdravlja, koja se priključila oživljavanju.

Do dolaska hitne medicinske službe provodila je postupke osnovnog održavanja života. Upotrijebila je automatski vanjski defibrilator i ukupno isporučila tri elektrošoka.

- Po dolasku našeg tima pacijent je bio pri svijesti, dodatno je zbrinut lijekovima i prevezen u OB Pula. Ovaj čovjek ne bi bio živ bez postupaka oživljavanja do dolaska HMS.

Slična situacija dogodila se 23. srpnja u AC Solaris, Vabriga, gdje su laici (stranci) upotrijebili AVD i pružali postupke osnovnog održavanja života do dolaska HMS. I taj je pacijent živ i zbrinut u KBC Rijeka. Još jedan život je spašen zahvaljujući laicima, naglašava dr. Antić i dodaje.

Educirati laike

- Kada bismo imali u cijeloj Istri mrežu AVD uređaja i kada bi svi ljudi ili barem većina njih bili educirani iz postupaka osnovnog održavanja života do dolaska HMS, uz pomoć naših dispečera bi osigurali da imamo puno više ovakvih primjera. Za ishod liječenja jako je bitno što hitna medicinska služba učini i primjeni na mjestu događaja i na putu do bolnice, no isto tako su bitni i početni postupci do dolaska Hitne pomoći.

Lanac preživljavanja, koji ima četiri karike puca tamo gdje je najslabiji. Prva je karika kada i kako pozvati Hitnu pomoć, druga je osnovno održavanje života. Treća je upotreba automatskog vanjskog defibrilatora i konačno četvrta napredni medicinski postupci.

- Kako su ovakve situacije, neplanirane i nepredvidive moramo svi zajedno stvoriti zajednicu koja spašava živote. Imamo promo video i priču Dva života na našem YouTube kanalu - Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije, sve s ciljem da privučemo što više građana da se uključe u spašavanje ljudskih života do dolaska hitne medicinske službe, a što je naš glavni zadatak, poručuje ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini