RAĐANJE U DOBA KORONE

Moraju li trudnice nositi maske pri porodu? Ravnateljica Opće bolnice Pula kaže da je to suludo

| Autor: Chiara BILIĆ
TRUDNICA12.10.2020

TRUDNICA12.10.2020


Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić otkriva da su u pulskom rodilištu nedavno porodili prvu Covid-19 pozitivnu trudnicu.

"Prvu trudnicu pozitivnu na koronavirus porodili smo prošli tjedan. Znamo za još dvije koje su pozitivne", kaže Hrstić.

Inače, zbog epidemioloških uvjeta otkazani su svi tečajevi za trudnice koji su se trebali održati u pulskoj općoj bolnici, a na kojima se

stječe potrebna potvrda o sudjelovanju za osobu u pratnji na porodu. No, pratnja je i bez te potvrde ipak omogućena, potvrdila je dr. Irena Hrstić.

Osim toga, bolnica neće na ginekološke ambulante prebacivati preglede koje su trudnice dosad obavljale u bolnici. Sve, kaže Hrstić, ostaje po starom. Preporuka je, pojašnjava, da se krv vadi kod doktora opće prakse, ali to, poručuje, ne vrijedi za trudnice i djecu. Obična vađenja krvi, kaže, obavljaju se u ambulantama obiteljske medicine, a specifična u bolnicama.

- Imamo adekvatne mjere zaštite i sve što su trudnice i prije obavljale u bolnici, poput UZV-a, obavljat će i dalje, poručuje.

Najveću kontroverzu koju je istaknulo istraživanje udruge Roda i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova provedeno na 1.500 žena nakon prvog vala pandemije obavezno je nošenje zaštitne maske za lice na porodu. Čak 31 posto ispitanih trudnica bilo je primorano nositi maskicu, iako to nije u skladu s epidemiološkim preporukama.

Hrstić govori da je to bio slučaj u nekim zdravstvenim ustanovama i da se o tome govorilo prije mjesec dana, ali da u pulskoj općoj bolnici to od trudnica nisu tražili, a neće niti ubuduće.

- Nema govora o porodu pod maskom. To je suludo, rekla je Hrstić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini