USPJEH UČENIKA EKONOMSKE ŠKOLE

Mladi pulski ekonomisti s prvacima iz Čakovca predstavljali Hrvatsku na europskoj olimpijadi

Uz rješavanje zadataka, mladi se na ovom natjecanju susreću i s mogućnošću raznih interpretacija istih podataka i na taj način uviđaju i opasnosti zloporabe informacija

Uspješni mladi ekonomisti iz pulske škole

Uspješni mladi ekonomisti iz pulske škole


Učenici Ekonomske škole u Puli Leonarda LLeshaj, Kristijan Polančec i Toni Grbin (2.b), Nikolina Razum i Daniel Bradarić (2.a), uz mentoricu-profesoricu Tatjanu Vukadinović Kalac, drugu godinu zaredom sudjelovali su na Statističkoj olimpijadi koju su od siječnja do svibnja ove godine u tri faze provodili Državni zavod za statistiku i europski Eurostat. Nakon nacionalne razine natjecanja (prva i druga faza), na kojoj su osvojili drugo, odnosno treće mjesto, na europskoj su razini Olimpijade online sudjelovali zajedno s prvoplasiranim učenicima Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

Iz Ekonomske škole kažu da nije poznat konačan rezultat pulskih učenika budući da su objavljeni rezultati samo prvih pet osvojenih mjesta od 30 ekipa iz 16 europskih zemalja.

- Jedna od posebnosti Statističkog natjecanja je što učenicima želi približiti svijet u brojevima. Ono nije vezano uz kurikulum samo jednog nastavnog predmeta, već nastoji pokazati mladima ljepotu i snagu brojeva u opisivanju svijeta oko nas kombinirajući matematičke metode, snalažljivost u pretraživanju baza podataka, razumijevanje službenih tekstova i kreativnost u izradi prezentacija i videa. Posvećujući se jednoj temi u svakom krugu natjecanja, šire svoja znanja iz raznih područja vezano uz stanovništvo Europske unije, poput turizma, mladih i korištenja IT-a, kaže ravnatelj Ekonomske škole Petko Radulović.

Uz rješavanje zadataka, mladi se susreću i s mogućnošću raznih interpretacija istih podataka i na taj način uviđaju i opasnosti zloporabe informacija. Razvijaju kritičko mišljenje i vlastite stavove o temama koje nas okružuju u svakodnevnom životu.

- Najvažnije je da se na Statističko ne dolazi uz mnogo znanja koje se u kratkom roku treba pokazati i pobijediti konkurente. Naprotiv, riječ je o natjecanju u kojem puno istražujete, učite i odlazite prepuni novih saznanja, pogleda i vještina koje će nam biti dragocjene u životu, kaže Radulović.

Učenici pulske Ekonomske škole na Statističkoj olimpijadi sudjeluju od njezina utemeljenja 2017. godine. Natjecanje se odvija u online okruženju u tri faze: prve dvije su nacionalne, a treća, na kojoj imaju pravo sudjelovanja dvije najbolje ekipe iz nacionalnih faza natjecanja 16 zemalja sudionica, održava se na europskoj razini. Prva faza natjecanja sastoji se od rješavanja tri testa s različitim tipovima zadataka. Zadaci općeg tipa iz područja vjerojatnosti, statistike i kombinatorike su u prvom testu. Slijede zadaci iz pretraživanja državnih i europskih statističkih baza podataka u potrazi za točnim podacima vezanim uz stanovništvo i gospodarstvo europskih zemalja. Na kraju je provjera razumijevanja statističkih podataka na primjeru istraživanja vezanog uz određenu temu.

Najboljih 10-15 timova iz svake kategorije se kvalificira za drugu fazu natjecanja u kojoj im je zadatak statističkim metodama obraditi podatke dobivene statističkim istraživanjem i prezentirati ih uz pomoć jednog prezentacijskog alata, najčešće PowerPointa. Ove godine je istraživanje bilo na temu navika putovanja Hrvata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini