HOTEL BRIONI

Međunarodni Pula bridž festival okupio stotine kartaša iz cijelog svijeta, PULJANI STARTALI POBJEDAMA

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Duga tradicija bridža u Puli (Arhiva)

U subotu su na prvom turniru parova slavili iskusni Puljani Adalbert Horvat i Karol Dautbegović, dok su u nedjelju pobjedu na timskom turniru odnijeli Andrea Stanković i Slobodan Simić iz Pule u timu s Alexanderom Hydesom iz Velike Britanije i Filipom Jelićem iz Beograda

Međunarodni Pula bridž festival, jedno od najvećih europskih natjecanja u ovoj kartaškoj igri, što se upravo odvija u Hotelu Brioni u Puli, domaći igrači nisu mogli bolje započeti. U subotu su na prvom turniru parova slavili iskusni Puljani Adalbert Horvat i Karol Dautbegović, dok su u nedjelju pobjedu na timskom turniru odnijeli Andrea Stanković i Slobodan Simić iz Pule u timu s Alexanderom Hydesom iz Velike Britanije i Filipom Jelićem iz Beograda.

Natjecanja do subote

Kako nam pulski igrači kažu, unatoč dugoj tradiciji sportskog bridža u gradu, ovakav se uspjeh među svjetskom konkurencijom do sada ne pamti.

Tradicionalni međunarodni susret, koji okuplja na stotine igrača iz 40-ak zemalja svijeta, počeo je proteklog vikenda, a nastavlja se kroz niz natjecanja sve do subote. Do tada će biti odigrani i veliki mješoviti i open turniri, veliki turnir parova, ali i veliki timski turnir, na kojem se očekuje i do 600 igrača. Da bi razmjer ove manifestacije bio jasniji, treba napomenuti da su veterani pulskog bridža Horvat i Dautbegović pobjedu odnijeli među 204 parova, dok su na timskom turniru, kojeg su sa svojim timom osvojili Puljani Stanković i Simić, nastupile 54 ekipe čiji sastav čini od četiri do šest igrača!

Dok je u Puli bridž-scena u zamiranju, kako nam to i lokalni kartaši priznaju, pulski festival u organizaciji Bridž kluba "Dr. Jurica Tomljenović" iz Zagreba po odazivu igrača iz cijelog svijeta pokazuje da u inozemstvu interesa za ovom tradicionalnom i plemenitom kartaškom igrom itekako ima.

Smatra se sportom

- Ovo je već 58. festival, uvijek ga organiziramo u Puli u rujnu, a jedina je izmjena u odnosu na ranije što smo se preselili iz hotela Histria u hotel Brioni, rekla nam je Tihana Brkljačić.

Igrači su pristigli iz cijele Europe, puno je Talijana, Čeha, Britanaca, Nijemaca, Rusa, ali bridž u Puli ove godine igraju i Kanađani i Australci te mnogi drugi. Od domaćih bridžista doznajemo da pojedinačno parski turnir traje oko tri i pol sati, dok se igra na timskom turniru protegne i do šest sati. Javnosti je manje poznat podatak da se bridž smatra sportom, doduše ne olimpijskim, ali je znakovito i da Hrvatski bridž savez, inače član Europske bridž lige i Svjetske bridž federacije, djeluje pod okriljem Hrvatskog olimpijskog odbora.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini