PROBNI ISPIT DRŽAVNE MATURE

MATURANTI IZ ISTRE državnu maturu položili s ocjenama ISPOD PROSJEKA HRVATSKE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(D. ŠTIFANIĆ)

Upravo smo pisali matematiku i prošlo je, rekla bih, dosta dobro. Pitanja su dosta slična kao u prijašnjim maturama tako da nam ovo dobro dođe da nam da potpuni doživljaj državne mature, rekla je Lana Klobas iz Labina * Nadam se da će naši učenici biti spremni za maturu. Ova generacija izgleda dosta ozbiljna, rekla je Karmen Zuccherich iz Algebre

 

Oko 180 učenika srednjih škola iz Istre prijavilo se i pristupilo danas besplatnim probnim ispitima državne mature u Puli u organizaciji učilišta Algebra. U učionicama Ekonomske škole prijepodne su rješavali ispite iz matematike, a nakon kraće pauze i iz engleskog i hrvatskog jezika. Probne ispite za obavezne predmete na državnoj maturi Algebra je jučer održala i u Splitu, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, a danas će to učiniti u Zagrebu.

- Nadam se da će naši učenici biti spremni za maturu. Ova generacija izgleda dosta ozbiljna. Prijavilo ih se dosta iz cijele Istre, imamo srednjoškolaca iz Poreča, Rovinja, Labina…, a najviše ih je iz Pule, rekla nam voditeljica poslovnice Algebre u Puli Karmen Zuccherich.

Probni test

Nakon ispita iz matematike učenici su se razmilili školskim hodnikom, razmjenjujući iskustva, dojmove, uspoređujući kako su riješili pojedine zadatke. Viša A razina pisala se čak dva sata, a B razina sat i pol. Da, državna je matura bauk za mnoge, a probni ispit mlade ljude treba pripremiti na sve što ih može uskoro očekivati, uključujući i postupak polaganja.

- Čini mi se da će rezultat biti dobar. Upravo smo pisali matematiku i prošlo je, rekla bih, dosta dobro. Baš sam zadovoljna. Pitanja su dosta slična kao u prijašnjim maturama tako da nam ovo dobro dođe da nam da potpuni doživljaj državne mature. I sveukupni je dojam baš super. Ispit je sličan kao na državnoj maturi, cijela procedura je slična, zahvaljujući tome lako možemo steći dojam što nas očekuje na proljeće, rekla nam je Lana Klobas, učenica Srednje škola Mate Blažine iz Labina, na pauzi prije ispita iz engleskog jezika.

Prema podacima za školsku godinu 2017./2018., koje je u petak predstavila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, oko 58 posto istarskih učenika odabire pisati ispit iz matematike niže razine. Kada je o hrvatskom ili engleskom riječ, onda je situacija potpuno drugačija - za oba predmeta više od 80 posto maturanata odlučuje se za višu razinu ispita. O razinama ispita ovisi i vrijeme koje im je na raspolaganju - probni ispit za hrvatski pisali su jedan sat, koliko i za višu razinu engleskoga, dok je niža zahtijevala 45 minuta.

- Valjda je prošlo dobro, solidno, nadam se. Da, sada smo pisali matematiku, odabrao sam A razinu i bilo je teško. Ipak, za faks koji bih upisao, Arhitekturu u Zagrebu, traži se B razina pa možda ipak probam s nižom razinom na državnoj maturi, rekao nam je učenik Tehničke škole u Puli, Mateo Peruško.

Osim samog ispita znanja, probni ispiti su i dobra psihička priprema za stres koji na proljeće čeka i učenike i roditelje.

- Da, istina. Mada osobno ne očekujem da me uhvati panika na maturi jer faks koji planiram upisati ima i prijemni ispit i više se gleda on nego matura. Ali onima koji upisuju fakultete samo preko državne mature vjerojatno će to razdoblje biti vrlo stresno, zaključio Mateo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater