da smanje plastične bočice

London ponovno uvodi fontane s pitkom vodom


Nakon sparnoga i vrelog ljeta i nastojanja da se globalno smanji upotreba plastičnih boca, stanovnici Londona pozdravljaju najavu gradske uprave o ponovnom uvođenju fontana s pitkom vodom u svim dijelovima glavnoga britanskog grada. 

Četiri su već postavljene, a jedna od njih, koja se nalazi u ulici Carnaby tijekom samo jednoga ovoljetnog mjeseca upotrijebljena je više od 10.000 puta, rekli su iz ureda londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana. 

Do kraja godine London ih na prometnim lokacijama planira postaviti još 16.

Fontane s pitkom vodom i kultura ispijanja vode iz njih bila je uobičajena u Londonu još u viktorijansko doba, no s vremenom su se posvuda u svijetu počele koristiti plastične bočice. Iz Khanova ureda kažu da prosječan stanovnik Londona kupi najmanje tri takve boce tjedno. 

"Česme su jednostavan i učinkovit način da stanovnike Londona i turiste potaknemo na manju upotrebu plastičnih boca i na zamjenu onima za višekratnu upotrebu", smatra gradonačelnik Khan te dodaje da su "neke postavljene fontane već postale atrakcija".

Talijanska metropola Rim može se pohvaliti impresivnom brojkom od gotovo 250 fontana, a Bečani su pokrenuli program pod nazivom "Pijte vodu".

Njihovim građanima i turistima u vrućim danima osvježenje pruža čak 900 fontana za piće s izvorskom vodom iz Alpa. Neke od njih su mobilne. Postavljene su na mjestima gdje ih nedostaje, odnosno ondje gdje nema klasičnih "starinskih" česmi. (H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater