Pred svojom kućom na Busoleru, pulsko predgrađe (Dejan ŠTIFANIĆ)
Što je neka kuhinja jednostavnija to je teže dobro kuhati. Istarska maneštra, fuži, jota, pljukanci, sve sam to učila od svoje none ovdje u Puli i kasnije ugradila u svoje menije i restorane, kaže Lidija. Kuhala je za sve hrvatske predsjednike, Papu Benedikta i Papu Franju, američkog predsjednika Busha mlađeg
Toliko jednostavna, skromna, razgovorljiva i u svojoj 71. godini puna životne energije, svjetski poznata kuharica, majstorica talijanske spize Lidija Bastijanić ovih je dana na zasluženom odmoru u svojoj rodnoj Puli. Već više od dvadeset godina njen kulinarski show na malim ekranima prate milijuni ljudi na svim kontinentima. Ova svjetski uspješna poslovna žena i vrhunska kuharica koja godinama vlada gastroscenom u SAD-u, dočekala nas je u svojoj rodnoj kući u pulskoj četvrti Busoler. Malena i skromna kućica, ostaci nekadašnjih štala u kojima su držali životinje, korta, masline i smokve, ama baš ništa ne daje naslutiti da u njoj boravi poznata TV-gastro zvijezda i jedna od najpopularnijih majstorica kuhinje u svijetu. Starinska kuhinja u kojoj tijekom boravka u Puli kuha za svoju obitelj, odiše prošlošću i velikom ljubavlju prema tradiciji.
Ovo je moj dom
Miješajući u razgovoru talijanski i engleski u kombinaciji s istarskim dijalektom, Lidia u dahu prepričava o svom životnom putu, prvim počecima u Sjedinjenim državama gdje je kao malena djevojčica s obitelji emigrirala prije 50-tak godina ali i vječitoj inspiraciji Istri koja joj je uvijek blizu srca ali i kuhače.
-Cijela obitelj je sa mnom na odmoru, no oni su u kući u Pomeru, a ja dolazim samo ovdje. Ovo je moj dom, ovdje naviru sva sjećanja na prekrasno djetinjstvo, moju nonu uz koju sam još kao djevojčica učila kuhati. Mirisi koje osjećam u Puli su nešto neopisivo, more, tržnica, sve mi to daju energiju za dalje. U kući na Busoleru rođeni su moja majka i nono i sve me to vraća u prošlost. Sjećam se kada sam kao dijete s nonom odlazila na tržnicu i prodavala verduru. Imali smo mali karić, a sav višak koji bi ostao iz vrta smo nosile na markat. U vrtu je uvijek bilo svježeg bosiljka, proizvodili smo svoje ulje. Imali smo prasce, tovare, kokoši, koze i na stolu je uvijek bilo svega, sve domaće, zdravo i ukusno. Najveći dio života provela sam u Americi no nikada neću zaboraviti trenutke i ovo podneblje koje je odredilo mene i moje kuhanje. Hrana koju je kuhala moja nona- žgvacet, fuže, njoke, knedle s šljivama, domaće kobasice, sve to spremam i danas, kaže Lidia koja sebe smatra Amerikankom i Istrijankom. Prije kupanja u Šišanu, svaki je dan iskoristila za odlazak na pulsku tržnicu.
-Fantastična ponuda, svježe povrće, šarenilo boja, mirisa i okusa. Svaki put se oduševim. Isto je i na ribarnici, odličan izbor ribe i škampa, priča nam Lidija koja ima i neka svoja omiljena mjesta kada dođe u Hrvatsku.
Kuhala srcem
-Odlično sam jela u restoranu Trošt u Vrsaru, Miramare u Pomeru, na Trgetu sam kušala odličnu hobotnicu pod čripnjom. Mnogi restorani su doživjeli napredak i ovdje ima mjesta gdje se stvarno dobro jede. Vodnjanka je recimo odličan izbor ako želite dobre fuže i domaću kuhinju a agroturizmi sve više rade odličan posao. Restoran hotela Monte Mulin u Rovinju me oduševio, to je svjetska klasa, govori nam Lidija prisjećajući se svog odlaska u Ameriku. (PIŠE Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)