Ruglo u starom gradu

KUĆA DUHOVA U PULI Lokacija "za Bogove", a nema ni krova. Više je puta preprodana, u međuvremenu se urušila. Znamo i tko je vlasnik

Tvrtka Cesta svoj je suvlasnički dio prije 28 godina prodala umaškom Istrabenzu. Otad je nekretnina promijenila nekoliko vlasnika, a danas je posjeduje jedna Zagrepčanka

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


U strogom središtu grada, u Kandlerovoj ulici, na kućnom broju 29, odmah pored zidina Katedrale, nalazi se kuća duhova. Njome i figurativno i doslovno fijuču vjetrovi i duhovi jer dobar dio krova nema, a namjernik željan lijepog motiva iz središta grada za svoj fotoalbum može fotografirati jedinstvene prozore s pogledom u nebo.

Na nekima se još drže škure, na drugima su razbijena okna. Vrata su oguljena i zakračunana, na njima nema imena i prezimena. Pravo je čudo što ovo mjesto još nije pronašao nekakav menadžer lokacija. Idealna kulisa za, recimo, nastavak filmskog hita "It". Djeca se izgube u mraku oronule kućerine, a ondje ih zaskoči klaun.

U pokušaju da doznamo tko je vlasnik oronulog zdanja i što namjerava s njim s obzirom da dotrajali dijelovi prijete prolaznicima, obratili smo se Gradu. Ondje, pak, vele da nisu suvlasnici nekretnine koja se nalazi na istoj katastarskoj čestici na kojoj je i susjedna zgrada koja se proteže sve do Rive, a u kojoj posluje tvrtka Cesta. Iz Grada preciziraju da stambena zgrada na adresi Kandlerova 29 i poslovna zgrada u Strossmayerovoj ulici 2 i 4 (u kojoj djeluje Cesta) čine jedinstvenu građevinsku cjelinu od 687 četvornih metara, izgrađenu na katastarskoj čestici broj 459 katastarske općine Pula.

- Ta je nekretnina u cijelosti u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba, a Grad nije vlasnik nijednog posebnog dijela. Obveza je (su)vlasnika brinuti o nekretnini, kako o njenom vanjskom izgledu, tako i o statičkoj stabilnosti radi sprečavanja eventualnih neželjenih posljedica za ljude i imovinu, upozoravaju iz Grada.

Napominju da su na lice mjesta uputili komunalnog redara koji je "pri očevidu građevine utvrdio rizične elemente te je prema vlasniku pokrenuo aktivnosti s ciljem njihova uklanjanja".

- Služba redarstva zatražit će izvještaj od vlasnika i pratiti stanje predmeta te poduzimati daljnje aktivnosti iz svoje nadležnosti. Vlasnicima, fizičkim osobama koji su u posjedu dijela ove jedinstvene građevinske cjeline, upućen je dopis da se uklone opasni elementi na građevini, navode iz Gradske palače.

Prema jučerašnjem izvatku iz Zemljišne knjige Općinskog suda u Puli, vlasnik četiriju osmina etažirane nekretnine na spomenutoj parceli je Cesta, a druge četiri osmine su u privatnom vlasništvu osobe iz Zagreba. Direktor Ceste Miro Mirković objašnjava da tvrtka posjeduje donji dio nekretnine u kojem i posluje i taj je dio obnovljen, dok su drugi dio još 1993. godine prodali umaškom Istrabenzu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum