CENTAR PULE OBLIJEPLJEN LECIMA BEZ POTPISA

KREDITI SA STUPOVA "Hitno kada je bitno! Pozajmice za blokirane umirovljenike"

Pozivamo broj s letka još jednom. Međutim, ovog se puta predstavljamo kao novinari Glasa Istre. Retorika se uvelike mijenja i muškarac s druge strane linije postaje vrlo neugodan. Pitamo ga s kim razgovaramo i koga on predstavlja. Kaže nam da nije riječ i tvrtki ili banci, već da se usluga dobiva "na lijepe oči". Na pitanje je li njihov posao pod kontrolom HNB-a, muškarac odgovara da su "pod kontrolom USKOK-a"

| Autor: Marcello ROSANDA
"Do kredita jednim pozivom", poručuje nepoznati kreditor nikom drugom nego umirovljenicima (Snimio Duško Marušić Čiči)

"Do kredita jednim pozivom", poručuje nepoznati kreditor nikom drugom nego umirovljenicima (Snimio Duško Marušić Čiči)


Ovih su dana u Puli osvanuli letci, izlijepljeni po centru grada, primamljivog natpisa "Hitno kada je bitno! Pozajmice za: umirovljenike blokirane".

Riječ je, dakako, o već poznatim i problematičnim "kreditima sa stupova" kojima se obično vrbuju ljudi u teškim, nerijetko bezizlaznim životnim situacijama. Na letku još stoji da je moguća "otplata do 36 mjeseci" i "do kredita jednim pozivom". Nigdje naziva tvrtke ili banke, niti ime i prezime ovlaštene osobe. Kao kontakt na zalijepljenom letku ispisan je samo broj mobitela.

Uzevši u obzir da se možda radi o sasvim ispravnom i transparentnom poslu, nazivamo navedeni broj telefona i raspitujemo se oko uvjeta za dobivanje kredita. Muškarac s druge strane nije se predstavio, no ubrzo počinje objašnjavati uvjete "kreditiranja".

Vlasnik je, kaže, banke naziva BMJ preko koje možemo dobiti kredit. Kaže da se, ukoliko se radi o umirovljenoj osobi, lakše dođe do novca i da nam može odmah "poslati što treba", očito aludirajući na obrasce za potpisivanje.

- Kada se odobri kredit, otplata ide na 36 rata, a novac dobijete na ruke. Potpišete ugovor i bianko zadužnicu kod javnog bilježnika i to je to, kaže muškarac s druge strane žice.

Pitamo ga što se dešava u slučaju problema, ukoliko, primjerice, ostanemo bez posla.

- Ništa, ide se na ovrhu. Naplatit ćemo se, zaključuje sugovornik. Pretražujući po internetu, dolazimo do podatka da je navedena firma, prema navodima portala dugzivot.com, u vlasništvu Slovenca koji djeluje na teritoriju Hrvatske kroz desetak povezanih firmi, ali bez zaposlenih osoba i bez plaćanja poreza. I tako posluje već duže od desetak godina i masti brkove, upozorava portal.

Pozivamo broj s letka još jednom. Međutim, ovog se puta predstavljamo kao novinari Glasa Istre. Retorika se uvelike mijenja i muškarac s druge strane linije postaje vrlo neugodan. Pitamo ga s kim razgovaramo i koga on predstavlja. Kaže nam da nije riječ i tvrtki ili banci, već da se usluga dobiva "na lijepe oči". Na pitanje je li njihov posao pod kontrolom HNB-a, muškarac odgovara da su "pod kontrolom USKOK-a".

U trenutku kada ga pitamo o prethodno spomenutim navodima portala, muškarac postaje vrlo agresivan i povisuje ton glasa.

- Ajde molim te, nemoj za*ebavat! Je*o te, kako bih radio da su u pitanju prijevare?! Nemoj za*ebavat, majke ti! Radi svoj posao kako ti je Bog rekao, može?!

Za kraj ovog vrlo poučnog razgovora upitali smo našeg sugovornika u kojoj se valuti nude pozajmice, na što je odgovorio da su njegovi krediti u "švicarskim franakama". Doslovno.

O mogućim prijevarama umirovljenika, ali i ostalih građana, upitali smo i istarsku policiju. Kažu da nisu zaprimili prijave koje bi se odnosile na to da je netko oštećen nakon što je stupio u kontakt s osobom koja nudi brze kredite ili pozajmice. Bez obzira na to, policija ipak poziva građane da budu oprezni i da pripaze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

- Brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama. No, korištenjem takvim usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih prvo traže uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen, navode iz PU istarske.

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policija poziva građane na oprez te ih upozorava da ukoliko već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere je li tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija.

- Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se daje pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, nego ćete se uvući u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje u kazneno djelo, događaj prijavite policiji na broj 192, poručuju iz istarske policije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum