Halo, Glas Istre

KRADU IM POGLED I SUNCE Štinjance brine bujajuća gradnja u njihovom "selu" koju ne prati izgradnja komunalne infrastrukture. Nove zgrade u ulicama bez nogostupa, rasvjete…Imamo odgovor iz Grada Pule

  Naš čitatelj ističe da novogradnje sve češće nadvisuju krovove obiteljskih kuća, kradući im pogled i sunce koje su nekada imali. Drugi je problem, kako navodi, što bujajuću gradnju ne prati i potrebna izgradnja komunalne infrastrukture pa su nove zgrade u ulicama bez nogostupa i rasvjete

| Autor: Borka PETROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Mogu li se u Štinjanu graditi neboderi, zanimalo je jednog našeg čitatelja.

- Kada ovo pitam ne mislim na katnice od deset, 14 katova kao na Vidikovcu ili Verudi. Ali, na području ovog mjesnog odbora, što je nekada zapravo bilo obično selo s obiteljskim kućama prizemnicama i pokojom katnicom u centru naselja, gradi se na sve strane, a zgrade su, kako mi se čini, sve više i više pa se uskoro ni neboderima ne bih iznenadio, ironičan je naš sugovornik.

Stanovati se mora

Ističe da novogradnje sve češće nadvisuju krovove obiteljskih kuća, kradući im pogled i sunce koje su nekada imali. Drugi je problem, kako navodi, što bujajuću gradnju ne prati i potrebna izgradnja komunalne infrastrukture pa su nove zgrade u ulicama bez nogostupa, rasvjete…

- O urbanizmu da niti ne govorim. Zgrade se grade nasred blatnih livada, s balkonima maltene iznad prometnica, no očito je da to nikoga previše ne dira i da ljudi nemaju mogućnosti birati jer - stanovati se negdje mora. A Grad naplati građevinsku dozvolu, komunalije i tu njegova briga izgleda prestaje, komentira ovaj Štinjanac.

Odgovor o visini novogradnji zatražili smo od Grada Pule upitavši ih koliko je prostornim planovima dozvoljeno katova, odnosno visina zgrada na području Mjesnog odbora Štinjan. Je li ta visina ista na prostoru cijelog Štinjana i temeljem čega se to određuje?

Kako pojašnjavaju, za ovo su područje relevantni Urbanistički plan uređenja Štinjana i Generalni urbanistički plan grada Pule.

- Ovim planovima, ovisno o zoni odnosno tipologiji i namjeni građevina, određena je maksimalna visina u rasponu od osam, 10 ili 12 metara. Iznimno, visina se penje do 16 metara (prizemlje plus tri kata) za zonu ugostiteljsko-turističke namjene na Hidrobazi te do 15, 20, odnosno 25 metara za područje Katarine i Monumenata. Također, visina od 15 metara utvrđena je i za zonu poslovno-proizvodne namjene smještenu uz utvrdu Kaštelir, navode iz gradske uprave.

Naglašavaju da je za područje graditeljskih sklopova odnosno povijesnih dijelova Štinjana izrađena konzervatorska podloga ugrađena zatim u plan, kojom je kroz detaljnu analizu prostora za svaku pojedinačnu građevinu definirana mogućnost nadogradnje.

Nisu imali primjedbi

Vezano uz propisivanje visine građevina, ona se, kako navode, utvrđuje u postupku izrade planova (GUP-a, UPU-a i dr.) temeljem analize prostora te urbanističkih smjernica razvoja šireg područja. U postupak se tijekom javne rasprave, što je zakonom utvrđeno, imaju mogućnost uključiti zainteresirani građani i organizacije davanjem primjedbi i mišljenja na prijedlog plana.

Dakle, ukoliko mještani nisu imali primjedbe na prostorne planove kada su usvajani, sada im se zapravo uzalud buniti te nemaju što nego umjesto u more ili zelenilo, mirno gledati u zidove. Jer, očito je kako je postojećim planovima dozvoljeno, pa tako valjda i normalno, da se među obiteljske kuće prizemnice i jednokatnice na praznu parcelu jednostavno ugura zgrada s četiri nadzemne etaže i desetak stanova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater