VLADA PRODULJILA ROK

KONČAROV PROJEKT IPAK IDE DALJE Hotel i marina na Katarini MORAJU BITI GOTOVI DO KONCA 2021.

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Apsolutno pozdravljamo ovakvu odluku Vlade. Do konca 2021. godine treba završiti prvu fazu projekta, dakle luku 1 i hotel, dok je luka 2 i dalje na čekanju, kazao je Danko Končar, koji je dosad u ovaj projekt uložio oko 10 milijuna eura

 

Ako se ponovno ne dogodi zastoj i stvari iznenada ne zakompliciraju, veliki dio projekta Sv. Katarina investitora i poduzetnika Danka Končara trebao bi biti gotov do kraja 2021. godine.

Zbog imovinsko-pravne zavrzlame koja je stopirala investiciju i zaustavila projekt gradnje nove marine i hotela, Danko Končar tražio je odobrenje Vlade za izmjenom koncesije. Konkretno, predložio je da se područje bivšeg kamenoloma izdvoji kako bi se što prije moglo krenuti s gradnjom marine unutar prve faze projekta, čime bi projekt napokon mrdnuo s mrtve točke. Končarov prijedlog bio je da se koncesija podijeli u tri djela. Vlada to nije odobrila, ali je Končaru ipak izašla u susret i dala produljenje roka za dvije godine, do kad treba izgraditi marinu i hotel. Na taj način projekt je praktički podijeljen u dva dijela; marina i hotel se mogu početi graditi (s novim rokom), dok je gradnja takozvane suhe marine još uvijek na čekanju.

Problemi s tom lokacijom krenuli su kad su se pojavili navodni nasljednici posjednika jednog trošnog objekta uz samo more na području starog kamenoloma Punta Accuzzo, odnosno zone Luka 2 u kojoj bi trebala biti izgrađena suha marina.

- Apsolutno pozdravljamo ovakvu odluku Vlade. Do 2021. godine treba završiti prvu fazu projekta, dakle luku 1 i hotel, dok je luka 2 i dalje na čekanju. Ta druga faza projekta trebala bi krenuti kad se riješi status stanara, odnosno nasljednika posjednika, kazao je Končar, dodajući da je dosad u cijeli projekt uloženo oko 10 milijuna eura. 

Stop od konzervatora 

Končar je ranije istaknuo da cijeli projekt ne stoji zbog njega, već zbog niza peripetija i spleta okolnosti koje prate projekt od samog početka.

Tako je prvo stopiran jer su konzervatori cijelo to područje proglasili kulturnim dobrom, i to nakon što je Končar dobio koncesiju 2012. godine, da bi se sve dodatno odužilo jer se dvije i pol godine od dobivanja koncesije čekao GUP Grada Pule.

Barbara Peruško, članica Uprave COIN inženjeringa koji u ovom poslu zastupa Končara, podsjetila je da se potom sve zakompliciralo i zbog navodnih nasljednika objekta uz samo more, zbog čega je zaustavljena gradnja.

- Kada će i taj dio krenuti, ne ovisi o nama jer Općinsko državno odvjetništvo vodi spor protiv navodnih nasljednika radi izlaska iz posjeda. Podnijeli smo zahtjev prema Ministarstvu pomorstva te smo ih obavijestili da smo blokirani jer nas je stopirala situacija s nasljednicima posjednika. Kad smo ulazili u posao, ali i kod samog procesa dobivanja koncesije, niti u jednom trenutku nije nam bilo poznato da je na tom dijelu netko u posjedu, navela je Peruško. Istaknula je da je Ministarstvo pomorstva dalo sve od sebe te im je odobreno produljenje roka.

- Ministarstvo se uvjerilo u ozbiljnost investicije jer se na terenu počelo raditi. Rekonstruiran je most u skladu sa svim konzervatorskim uvjetima, doveli smo infrastrukturu i činjenica je da cijeli projekt ne stoji zbog nas, već isključivo zbog ove bizarne situacije zbog koje ne možemo početi graditi dok god se ne riješi pitanje posjeda, rekla je Peruško.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater