POKRENUT JE POSTUPAK MIRENJA

KOLEKTIVNO PRIGOVARANJE: Direktor pulskog Monte Gira organizirao referendum. Od radnika tražio da se izjasne žele li ili ne kolektivni ugovor. Sindikat zgrožen

| Autor: Duška PALIBRK
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je 9. studenog pred Gospodarsko-socijalnim vijećem RH postupak mirenja u Monte Giru, gradskom trgovačkom društvu za pogrebne usluge, nakon što je poslodavac ignorirao sindikalnu inicijativu da se potpiše Kolektivni ugovor.

GSV je odredio miritelja, Božidara Kokića, koji ima pet dana zakonskog roka da provede mirenje, a o rezultatu toga ovisi što će se dalje poduzimati, javljaju nam jučer iz središnjice SIKD-a. Ako se ne pomire, kaže voditelj pulskog Ureda SIKD-a Rajko Kutlača, Sindikat može i ne mora donijeti odluku o štrajku. Podsjeća da duže od godinu i pol dana bezuspješno pokušavaju s direktorom Monte Gira sjesti za stol i potpisati Kolektivni ugovor, da kroz socijalni dijalog dogovore radne uvjete i plaće radnika.

- Direktor Darko Buršić, nažalost, cijelo vrijeme, uz opravdanje da on ima Pravilnik, odbija pregovore, ali i vrši pritiske prema radnicima i članovima Sindikata da do pregovora uopće ne dođe. S takvim ponašanjem nismo se suočili ni u jednom drugom gradskom poduzeću ili ustanovi u kojima smo pokretali inicijative za kolektivne pregovore.

Pitanje je koji su razlozi za takvo ponašanje direktora Monte Gira, ali nam je posve nejasno zašto odgovorni u Gradu, vlasniku ovog društva, ne poduzimaju ništa da se krene s pregovorima i time podupiru ponašanje direktora. Posljednje što su smislili je da anketiraju radnike o tome žele li Kolektivni ugovor ili ne. To je postupak bez presedana, vrlo opasan postupak. To nijedan poslodavac u Puli, a ni šire, nije činio niti bi to bilo zakonito.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of