NAJNOVIJEZIMSKE RADOSTI

KLIZANJE NA TRGU KRALJA TOMISLAVA - Djeca uživaju na ledu, dolaze čitave obitelji, neki prvi put staju na klizaljkeRumeni obrazi, smrznuti nosići, poneki pad i puno veselja - tako bi se mogao ukratko opisati šušur na pulskom klizalištu kojega je Pula Sport, kao i lani, postavio na Trgu kralja Tomislava na Verudi. Pulski Tomislavac, kako mu neki tepaju od milja, tijekom dana nije prepun, ali tako je, slažu se mnogi, bolje - jer ima više prostora za klizanje. Najveće su gužve vikendom.

Upravo na njegovu veličinu zamjerki ima prekaljena klizačica Jasna sa Stoje, koja je klizačke vještine izoštrila gdje drugdje nego u Zagrebu.

Razbijanje treme

- Sve je super, samo odašiljem i ovim putem apel gradskim vlastima da iduće godine klizalište malo prošire. Kada osoba mojih gabarita padne, drugi klizači ne mogu ni proći, šali se Jasna koja uči klizati šestogodišnjeg Demiana. Budući da Jasna ovdje dolazi često, a idući joj tjedan stižu i vlastite klizaljke, imala je ideju da se uvede i neka mjesečna, povoljnija karta za stalne posjetitelje.

S Velog Vrha na klizalište su u pratnji mama stigle Daria i Emina. I dok se Daria lani već okušala na ledu, Emina nikada nije klizala pa su, prije nego uzmu klizaljke, tremu razbijale čajem na obližnjoj terasi kafića, ugodno pokrivene dekicama.

Popodne na ledu odlučila je provesti i mlada obitelj s Vidikovca - mama Ivana, tata Andrej, trogodišnja Tia i nešto stariji brat Adrian. Svi su klizali, plesali, uživali na ledu, a malena Tia klizanje je učila uz pomoć "klizačkog medvjedića".

- Super nam je bilo, jako smo zadovoljni, dolazimo svake godine i sigurno ćemo se vratiti, blizu nam je i ovakve su stvari više nego dobrodošle, kaže mama Ivana, dodajući da sada svi zajedno žure na čaj kako bi se zgrijali.

Zgrijati ruke na otvorenoj vatri ili popiti topli napitak možete udobno smješteni u simpatičnom okruženju obližnje kućice pod nazivom Kraftology bar, koju zajednički vode tim kafića Šumi more i Marko Ristić iz udruge barmena Istrabarman, inače jedan od najboljih svjetskih barmena. Osim burgera, kobasica i raznih dnevnih jela te palačinki, Marko ovdje priprema vjerojatno najbolje kuhano vino i rum-šum-punch po jedinstvenoj recepturi. Naime, za taj napitak koristi atraktivni suhi led i flambira razne mirodije.

Objediniti u Areni

Kuhano vino ovdje nije iz vrećice, već ga ovaj nagrađivani barmen pomno priprema i sam kuha. I to pola sata za pet litara vina. Najprije karamelizira šećer, kojemu dodaje narezane narančine korice, raznorazne začine poput pimenta, cimeta, klinčića. Onda sve zalijeva raznoraznim likerima, iskuhava, flambira i na kraju to sljubljuje s vinom.

Na pitanje ima li posla, Marko veli da ljudi ima, najviše vikendom, no naravno posjećenost bi mogla biti i bolja. Prenio nam je i svoju zanimljivu ideju kako bi sve kućice, klizalište, glazbu trebalo objediniti na jednom mjestu, da bi se privuklo što veći broj ljudi.

- Već neko vrijeme razmišljam o tome da bi bilo savršeno sve to objediniti u Areni. To bi zaista bilo jedinstveno. U sredini klizalište, uokolo kućice, glazba na pozornici, a iznad svega najveća svjetleća kugla u Europi koja sada, nažalost, krasi prazan Forum. To bi zaista bio spektakl, jedinstven doživljaj na svijetu, smatra Marko, a mi se nekako, možemo složiti s njim! Bacili smo vladajućima bubu u uho, na njima je sada da razmisle o tome može li se tehnički to i realizirati. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam