KONTROLORI HZZO-a U AKCIJI

KAOS U AMBULANTAMA OBITELJSKIH LIJEČNIKA "Svi apeliraju da se liječnici kontaktiraju telefonom, a na pozive se nitko ne javlja! Taj poziv nekima znači sve!". Evo nevjerojatne priče jedne Puljanke

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Ne koriste internet, nemaju mail, rizična su skupina, teško su bolesni. Zovu telefonom i jedino tako komuniciraju s obiteljskim liječnicima. Problem nastaje kad im se nitko danima ne javlja! Sve su učestaliji pozivi čitatelja koji ne uspijevaju dobiti svog liječnika.

Za neke u Puli problemi su kulminirali nakon što se koronom zarazilo dvoje liječnika u takozvanoj Uljanikovoj zgradi na pulskom "bulevaru". Pisali smo i o Puljaninu koji je dva dana imao simptome zaraze koronom- povišenu temperaturu, otežano disanje i kašalj- no telefonski nije uspio dobiti liječnika, a tako ni uputnicu za besplatno testiranje na COVID 19. Jučer sličan slučaj.

Ovaj put riječ je o teško bolesnom 75-godišnjaku s ugrađenim kateterom za peritonalnu dijalizu. Zbog godina i dijagnoze spada u visoku rizičnu skupinu te nije u mogućnosti doći do obiteljskog liječnika. Njegova supruga (podaci poznati redakciji), lijekove je pokušala dobiti telefonski. Kako nam kaže, bezuspješno.

- Naš izabrani liječnik je nažalost na bolovanju, jer je zaražen koronom, a zamjena se ne javlja na telefon. Pokušala sam najmanje dvadeset puta kontaktirati liječnicu koja ga mijenja, ali nitko živ se ne javlja. Nemam internet, mail i ne mogu lijekove zatražiti na taj način i zato je jedina opcija bila otići do ordinacije i riskirati svoje zdravlje, kaže čitateljica. 

- Živim desetak kilometara od Pule i samo zbog lijekova koje jednim potezom na kompjutoru mogu poslati u ljekarnu, morala sam čekati u ambulanti i izlagati se riziku od zaraze, kaže 68-godišnjakinja. Njenom suprugu lijekovi su prijeko potrebni da bi mogao funkcionirati, a na dijalizi dnevno provede šest i pol sati.

- Nevjerojatno je da u ovakvim okolnostima, kada svi apeliraju na pacijente da se javljaju telefonski, neki liječnici potpuno ignoriraju pozive, iako taj poziv nekima znači sve. Moj suprug ne može bez tih lijekova i sramota je da samo zbog toga moram dolaziti u ambulantu. Da stvar bude gora, kad sam konačno na licu mjesta u ordinaciji predala papirić s lijekovima koje je trebalo proslijediti u ljekarnu, uspostavilo se da je liječnica neke lijekove zaboravila poslati, a neke je poslala u četverostrukoj dozi, kaže čitateljica.

Potom je naivno ponovno nazvala ordinaciju želeći javiti da određeni lijekovi "nisu prošli!". I ovaj put je to bila zvonjava u prazno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater