BRODARI RADE ZA REŽIJE I PREŽIVLJAVANJE

KAKO OPSTAJEMO? NIKAKO! Vlasnicima izletničkih brodova promet pao za 90 posto u odnosu na lani

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Mala grupa turista na jučerašnjem izletu (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Mala grupa turista na jučerašnjem izletu (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Ne znam hoćemo li zaraditi za farbu. Turista nema, novca nema, a država pita svoje. Izuzetak je Lučka uprava koja je brodarima na svom teritoriju smanjila naknadu za korištenje veza za 50 posto. Međutim ACI, koji drži drugi dio rive, nije smanjio ništa, kaže Marino Mahić, predsjednik Ceha prijevoznika Pule

"Ako uspijemo preživjeti ljeto, bit će super, a zimi ćemo tražiti neki drugi posao do iduće sezone, ako ga uspijemo pronaći. Radimo za režije i preživljavanje", požalio nam se Predrag Stojanović, vlasnik izletničkog broda Korkyra na pulskoj rivi na kojoj jučer ujutro nije bilo gotovo nijednog turista. Oblačan dan privukao je goste iz cijele Istre u Pulu, no oni su se raspršili Kandlerovom i Prvomajskom te popunili kafiće na Forumu. Riva im, izgleda, nije bila zanimljiva, niti na putu, a prije će biti da im je Arena bila atraktivnija od izleta brodom.

Špica sezone

Stojanovićeva Korkyra plovi oko Brijuna, nakon čega se putnici odmaraju i kupaju na otočiću Sveti Jerolim. Petosatni izlet košta ih 220 kuna, a u cijenu je uključen i ručak, mesni, riblji ili vegetarijanski. Iako je i službeno, gledajući po datumu, trebala početi špica turističke sezone, brodari na rivi jedva uspijevaju napuniti brod za možda dvije plovidbe tjedno, za razliku od lani, kada su isplovljavali svakoga dana.

- Ima Nijemaca, Mađara, u zadnje vrijeme i Čeha. Ostvarujem tek 10-15 posto lanjskog prometa. Nemaš ni osjećaj da je ljeto, vjetar puše svaki dan, nema vrućina, nema gostiju, kaže Stojanović. Na pitanje kako opstaje, odgovara: "Nikako!"

- Lani smo svaki dan isplovljavali, a ove godine svaki drugi dan imamo po jedan izlet za 20-30 ljudi, ako je i tako. Gosti traže popust, a ne možemo ga dati jer smo ograničeni razmakom na brodu čiji je kapacitet 80 ljudi, objašnjava pulski brodar.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of