U INK-u

IZVEDENA PREDSTAVA "KAKO JE POČEO RAT NA MOM OTOKU" Komprimirana inačica popularnog filma


Popunjeno Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula ispratilo je ovacijama izvedbu predstave "Kako je počeo rat na mom otoku" u koprodukciji GDK-a Gavella i HNK-a u Šibeniku, a riječ je o djelu Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine.

Budući da je film bila svojevrsna prekretnica u hrvatskoj kinematografiji '90-ih – spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, publika je zasigurno očekivala i takvu predstavu. Mnogi su gledatelji izlazeći iz pulske kazališne kuće rekli da se odavno nisu tako nasmijali.

Uloge su tumačili Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić i Darko Stazić.

U kazališnoj verziji redatelj postavlja na scenu malomišćansku sredinu s njezinim redikulima, bodibilderima, ljubavnicom i klapom, prikazajući na taj način sve protagoniste sa svojim vrlinama i manama, a budući da predstava traje sat i 15 minuta, riječ je o sažetoj, komprimiranoj verziji toga djela, gdje je dramaturginja Željka Udovičić Pleština unijela samo ključne dijaloge i scene.

"Otok" je uspio progovoriti o onome što se tada proživljavalo na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja. Mnogi su tada komentirali da su redovi ispred kina i natpisi "rasprodano" na kino-blagajnama bili posljedica činjenice da je film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, "propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu".

I predstava je išla stopama filma, uspjevši prodrijeti do gledatelja, a među publikom je bilo dosta i onih koji ne pohode redovito kazališna zbivanja, a koji su došli upravo da vide kako će izgledati inačica filma, na kazališni način.

Za razliku od filma, predstava je više orijentirana na žanr komedije, bez toliko naglašenog onog raspoloženja koji bismo mogli definirati kao "amarkordski". Publici se, sudeći po smijehu i spontanim aplauzima, predstava očito svidjela i način na koji je ta tema sažeta.(V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum