U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Izborna skupština Društva "Viribus Unitis": NOVI POVIJESNO-POMORSKI PROJEKT VEZAN UZ JUŽNU ISTRU

| Autor: Duška PALIBRK
Bruno Dobrić (Snimio Duško Marušić Čiči)

Bruno Dobrić (Snimio Duško Marušić Čiči)


Na redovnoj izbornoj skupštini društva za proučavanje prošlosti Carske i kraljevske mornarice (k.u.k. Marine) "Viribus Unitis", održanoj u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, ponovno je za predsjednika izabran dr.sc. Bruno Dobrić. Dopredsjednik je Boško Spasić, tajnica dr.sc. Alida Perkov te blagajnik Marjan Župan, a uz njih, u Upravnom odboru je još Wolfgang Hartingen. Članovima Nadzornog odbora imenovani David Orlović i Aldo Kliman.

Premda su pandemijski uvjeti usporili aktivnosti Društva, Dobrić je najavio pokretanje novog povijesno-pomorskog projekta važnog za južnu Istru, u koji će se uključiti šira zajednica. U izvješću o radu prethodne četiri godine, istaknuo je postavljanje spomen-ploče Janku Vukoviću pl. Podkapelskom u studenom prošle godine na Mornaričkom groblju te objavu pretiska knjige V. A. Bačića "Povijest Prvog svjetskog rata na Jadranu" (s nadopunama Z. Freivogela) 2019. godine. Godinu 2018. obilježila je suradnja s Austrijskim savezom mornaričkih udruga i organizacija međunarodnog skupa u Domu hrvatskih branitelja u povodu 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata i potonuća broda "Viribus Unitis". Istre godine Društvo je organiziralo i znanstveni skup "Pula, jesen 2018. - izgubljeni zavičaj" s kojeg je zbornik radova spreman za objavu, kaže Bruno Dobrić.

Društvo "Viribus Unitis", osnovano prije 24 godine u Puli, bavi se proučavanjem pomorske, kulturne i socijalne povijesti Carske i kraljevske mornarice na Jadranu, a posebno u Puli koja je od 1850-ih godina do 1918. bila glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije. Priređivanjem izložbi, predavanja, izdavanjem publikacija i drugim aktivnostima predstavljaju javnosti tu vrijednu baštinu Pule, Istre i čitave Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini