KORONA UZELA DANAK

PULA: GRADSKO VIJEĆE SMANJILO PRORAČUN ZA 20 POSTO Ali prava socijalno ugroženih građana nisu umanjena

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

Proračun je smanjen s 553,6 na 444,8 milijuna kuna * Najviše, čak 80,5 milijuna kuna, skoro 40 posto, izgubio je Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu * Gradska uprava će, zajedno s Istarskom županijom, IDA-om i istarskim gradovima, sufinancirati kamate na kredite koji će se odobravati poduzetnicima

Gradsko vijeće preksinoć je usvojilo prvi rebalans proračuna za 2020. godinu, smanjivši ga s planiranih 553,6 na 444,8 milijuna kuna, za 108,8 milijuna, odnosno 19,6 posto. Razlog je kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa koja je utjecala ne samo na proračun Grada Pule, nego i na cijelu državu, obrazložila je pročelnica za financije Vesna Sajić.

Prihodi poslovanja rebalansom su smanjeni za 93,6 milijuna ili 19,60 posto i iznose 383,8 milijuna kuna. Prihodi od poreza pali su za 42,4 milijuna (23,7 posto), na 136,4 milijuna. Prihodi od poreza i prireza na dohodak manji su za 24,8 posto.  

- Ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da su prihodi drastično pali. Odmah na početku epidemije Grad je donio set mjera za pomoć gospodarstvu: oslobodio je poduzetnike plaćanja komunalne naknade, zakupa javnih površina, uz plaćanje zakupnine uz simboličnu cijenu od jedne kune. Nastojalo se pomoći poduzetnicima, međutim, smanjenje se odrazilo i na prihode. Taj dio sredstava nije došao i neće doći u proračun, a radi se o vrlo značajnom iznosu, objasnila je Sajić.

Kao drugi razlog rebalansa navela je Vladine mjere za održavanje radnih mjesta, odnosno isplatu plaća iz proračuna na koje se nije plaćao porez na dohodak, a upravo je to značajan prihod gradskog proračuna. Ta je stavka doživjela pad od 37,9 milijuna, odnosno 24,8 posto i iznosi 115 milijuna kuna. U travnju su prihodi od poreza na dohodak pali za 22,4 posto, u svibnju 42,7, a u lipnju 37 posto. "Mi ne možemo poput države uzeti kredit za financiranje raznih programa, nego racionalno koristiti raspoloživa sredstva", kazala je Sajić. Prihodi od poreza na potrošnju pali su za milijun i pol, a od poreza na korištenje javnih površina za dva milijuna.

- Prihodi od imovine smanjuju se za 5,9 milijuna ili 17,5 posto, od čega samo prihodi od zakupa poslovnih prostora padaju za pet milijuna. Prihodi od upravnih, administrativnih pristojbi smanjuju se za 16,7 milijuna ili 15,3 posto: planirana sredstva komunalnog doprinosa padaju za 6,2 milijuna, a komunalne naknade za dva milijuna. Smanjuju se sredstva naših proračunskih korisnika jer su uz set mjera za gospodarstvo istovremeno donijete mjere o neplaćanju subvencija roditeljima u vrijeme dok vrtići nisu radili. Vrtići i škole ostvarili su manje prihoda, dok ih kazalište nije imalo. Sve se to odrazilo na prihode, a kasnije i na rashodovnu stranu proračuna, kazala je Sajić.

- Međutim, pomoć za najugroženije nije se kresala, dok je, s druge strane, povećana potpora za potrebe gospodarstva, rekla je gradska pročelnica Sajić. Gradska uprava će, zajedno s Istarskom županijom, IDA-om i istarskim gradovima, sufinancirati kamate na kredite koji će se odobravati poduzetnicima, a o čemu se još pregovara s bankama. Izravne potpore poduzetnicima, s druge strane, povećane su s 1,5 na 2,5 milijuna kuna.

Oporbeni vijećnik Radenko Ognjenović (SDP-HSU-SDSS-HSLS) kazao je u raspravi da će proračun, s obzirom na situaciju, najvjerojatnije doživjeti još jedan rebalans. "Bilo bi lijepo kad bi se smanjio prirez poreza na dohodak kako bi se građani rasteretili s ukupno dva do tri milijuna kuna, predložio je Ognjenović. Gradonačelnik Boris Miletić kazao je da "tih milijuna nema za bacanje".

- Vijećnik koji je izašao sa sjednice (SDP-ovac Danijel Ferić, op.a.) meni je prije deset godina predlagao upravo povećanje prireza koji je, uz riječki, bio najniži u Hrvatskoj. Što će biti najesen, hoće li biti radnih mjesta? Kad kažete stavke, to nisu samo brojke, riječ je o ljudima, o vrtićima, o kulturnjacima. Rebalans nije nastao preko noći i trebamo biti ozbiljni i odgovorni jer vremena pred nama nisu za šalu, rekao je Miletić.

Smanjeni su svi rashodi koji nisu neophodni za redovno funkcioniranje gradske uprave, mjesnih odbora i vijeća nacionalnih manjina. Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu rebalansom je izgubio 80,5 milijuna kuna, odnosno 36,8 posto, što je najveće smanjenje, pa sad raspolaže sa 138,2 milijuna kuna. Prema riječima pročelnice Ingrid Bulian, program građenja komunalne infrastrukture smanjen je sa 75,5 na 28 milijuna kuna, odnosno za 60 posto.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom