TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S GRADOM PULOM

GRADSKE ČETVRTI Mjesni odbor Vidikovac gradi infrastrukturu: Tri nova rotora u tri godine i novo multifunkcionalno sportsko igralište

| Autor: M. PAVLOVIĆ
Rotor Vidikovac

Rotor Vidikovac


Prometnom "crnom točkom" u gradu bilo je nazivano raskrižje Rizzijeve i Radićeve i upravo je pretvaranjem tog raskrižja u kružno 2018. godine uspješno "prevladana" i zaključena i ta prometna problematika * Po realizaciji tog projekta ostala dva rotora (Rizzijeva/Votićeva te Rizzijeva/obilaznica) izgrađena su u rekordnom roku

 Vidikovac je tijekom protekle godine bio pretvoren u veliko gradilište, budući se na području tog pulskog mjesnog odbora praktički u kontinuitetu dogodilo nekoliko značajnih ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Naime, čak tri nova rotora izgrađena su u kraćem periodu na području tog mjesnog odbora čime je značajno podignuta kvaliteta prometovanja, povećana sigurnost svih sudionika u prometu te omogućena protočnost u prometovanju. Prometnom "crnom točkom" u gradu bilo je nazivano raskrižje Rizzijeve i Radićeve i upravo je pretvaranjem tog raskrižja u kružno 2018. godine uspješno "prevladana" i zaključena i ta prometna problematika. Po realizaciji tog projekta ostala dva rotora (Rizzijeva/Votićeva te Rizzijeva/obilaznica) izgrađena su u rekordnom roku. 

Dva nova ugibališta 

- Uložili smo napore da osiguramo sredstva i realiziramo projekte od iznimnog značaja za sve sudionike u prometa, a samo izvođenje planirali smo u vrijeme kada su prometnice manje opterećene. Ovo je prilika da još jednom zahvalim svojim sugrađanima na strpljenju koje su pokazali. Danas smo u prilici voziti sigurno i bez većih gužvi, govoreći o tim projektima kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić dodajući da će se i dalje pomno pratiti stanje na terenu i intervenirati gdje god se ukaže potreba. 4,3 milijuna kuna Grad je uložio u izgradnju rotora Rizzijeva/Radićeva, a u sklopu projekta izgrađena je i oborinska odvodnja, javna rasvjeta, rekonstruirane su prometnice koje se priključuju na kružni tok, glavna vodovodna cijev, odnosno sva potrebna infrastruktura te su uređeni nogostupi.

Već u samoj najavi radova izgradnje rotora na raskrižju Rizzijeve i Radićeve najavljena je i naredna izgradnja rotora na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve koji je u međuvremenu završen i pušten u promet u ožujku ove godine. U sklopu izgradnje rotora radovi su obuhvatili i izgradnju dva nova autobusna ugibališta u Rizzijevoj ulici. Također, uredile su se dionice prometnica koje se nadovezuju na predmetni rotor, oborinska odvodnja i javna rasvjeta te je izvršeno prelaganje, zaštita i izmještanje elektroničke komunikacijske infrastrukture, vodovodnih instalacija, plinskih instalacija i elektroenergetske mreže. Više od 5 milijuna kuna iznosila je vrijednost investicije koja je ponovimo, doprinijela većoj sigurnosti u prometovanju kao i protočnosti prometa u tom dijelu grada, posebno kada se uzme u obzir da su paralelno bili izvedeni radovi otvaranja slijepe ulice Piranesijevog prilaza na Rizzijevu ulicu što je rješenje koje je zatražio Mjesni odbor.

Uz novu organizaciju prometa osigurano je ukupno 18 novih parkirališnih mjesta, dok je dodatno novih 19 parkirališnih mjesta na Vidikovcu osigurano izgradnjom dvaju javnih parkirališta - kod raskrižja Rizzijeve i Heiningerove ulice, te kod raskrižja Piranesijevog prilaza i Heiningerove ulice. Javna rasvjeta i oborinska odvodnja bili su sastavni dio izvedbe tih projekata. U međuvremenu je izrađen prometni elaborat, ishodovana suglasnost MUP-a te slijedi uvođenje nove organizacije prometa u dijelu Heiningerove, Marianijeve i Jakova Puljanina u kojima će se osigurati nova parkirna mjesta.

 Moderno polivalentno igralište 

Kad su u pitanju ostale investicije u prometnu infrastrukturu koju je Grad uredio kroz prethodno razdoblje, može se izdvojiti sanacija Rizzijeve ulice prema Mornaričkom parku, sanacija kolnika i nogostupa u dijelu Kranjčevićeve i Mažuranićeve ulice. Isto tako, uređena su parkirališta s bočne i stražnje strane zgrade Prilaz Monte Cappelletta 1, u dijelu Radićeve ulice je izvršena zamjena stupova i kabliranje javne rasvjete te drugo.

Za mještane Vidikovaca posebno je značajna bila izgradnja multifunkcionalnog sportskog igrališta kod Prilaza Monte Cappelletta 2018. godine. Na površini od oko 2 tisuće metara kvadratnih izgrađeno je objedinjeno igralište za mali nogomet/rukomet i košarku, pješačka staza, fitnes zona sa spravama za vježbu na otvorenom i boćalište. Zona je opremljena urbanom opremom, postavljena je javna rasvjeta te je izvršeno hortikulturno uređenje. Vrijednost investicije iznosila je nešto više od 1,2 milijuna kuna. Dodatno je izgrađen betonski zid oko dijela igrališta te je izgrađeno stubište kojim se poboljšala pješačka komunikacija prema igralištu te spriječio odron zemlje prema zoni igrališta za vrijeme jakih kiša. Po osiguranju povoljnijih vremenskih prilika izvršiti će se i zatravljivanje površine oko igrališta. Nadalje, uređuje se dječje igralište u dijelu Rizzijeve ulice, nedaleko spomenika.

- Novo multifunkcionalno igralište puno nam znači, našoj djeci i veliko hvala na tome. I na drugim ulaganjima naravno, u promet pogotovo. Zahvaljujući kružnim tokovima promet se odvija puno sigurnije i bez gužvi. Malo je reći da smo puno dobili, ali to ne znači da nemamo daljnjih planova za koje vjerujemo da ćemo u nastavku dobre suradnje s Gradom i to postepeno realizirati, kaže predsjednica Mjesnog odbora Vidikovac Jasmina Knežević.

U sklopu malih komunalnih akcija te program održavanja, na području MO Vidikovac postavljene su klupice, stolovi i košarice na više lokacija. Sadila su se stabla i biljke u zelenim zonama, odvozio se biootpad i krupni otpad. Kroz male komunalne akcije izrađena je projektna dokumentacije za uređenje parkirališta u Gundulićevoj ulici, a u planu je održavanje igrališta u Ulici Olge Ban, zahvati na zelenim površinama i ostalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini