PIŠE BORKA PETROVIĆ

GRADSKA ŠTORIJA Marelica za ples!


"Ova vrata samo sjećanje otvaraju", napisala je jedna Puljanka ispod fotografije koju je podijelila u popularnoj Facebook grupi "Puljani, grad i neka prohujala vremena" i izazvala valove sjećanja brojnih generacija. Svi su se redom prisjetili divnih mladenačkih dana kada se čekao red da se uđe u ovaj popularni disko klub gdje se plesalo do iznemoglosti. Riječ je o disku Marelica u Domu branitelja, a koji je već desetljećima zatvoren, mada na vratima i dalje gordo stoji njegovo ime.

- Živjeli smo za tu ludu subotu. Samo nebo nam je bilo granica. Mladosti, lijepa si! Kad bih ulazila unutra, osjećala sam se kao Lady Gaga, plesala sam do iznemoglosti! Naša Marelica, koliko se tu ljubavi rodilo! Trebalo bi je opet otvoriti za nas. Najprije svi na Korzo, a onda u Marelicu. Kakva su to lijepa vremena bila!, samo su neki od nostalgičnih komentara sugrađana, dok je jedan Puljanin čak ustvrdio da su to "Zlatna vrata" njihove mladosti.

Puležani, sada već u 60-ima, prisjetili su se da je Marelica je bila super priprema za Uljanik, Disco 33, Tvrđavu, Piramidu, ali bilo je i onih koji su našalili da su ovdje išli "mamini i tatini sinovi i kćerke, balavci". Pravi frajeri išli su u Uljanik, Disko 33 ili pak opatijski Milde Sorte jer se u Marelici moglo piti samo "mlijeko i sokovi za dječicu".

Rasprava se vodila i o porijeklu naziva. Odakle baš marelica? Većina se složila da je naziv nastao jer se radilo o mladenačkom klubu u kojem nije bilo dozvoljeno točenje alkohola, a mnogi su pili upravo "gusti od marelice". Klub se otvarao u 19 i radio do 23 sata, no većina je vani mogla biti tek do 22 sata. Za današnje pojmove posve nerazumljivo.

S nostalgijom su nekadašnji mladi zaključili da ih uz Marelicu vežu samo predivna sjećanja, ali i ustvrdili da današnji klinci ne znaju uživati u mladosti, kao što su oni znali. Vjerojatno to svaka generacija misli za onu iduću pa će slična, idilična sjećanja, jednoga dana današnji mladi imati uz okupljanja pod zvijezdama u Titovom parku. Ali ovoga puta ne uz "marelicu", već uz boce jeftinog alkoholnog pića s okolnih kioska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater