PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

GRADSKA BILJEŠKA Pula ipak dobila olimpijski bazen

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Prema prvim procjenama, troškovi izgradnje bazena veličine 33x25 metara iznose oko 30 milijuna kuna, bazen istih dimenzija, ali s dodatnim bazenom za neplivače i osobe s invaliditetom, koštao bi 36 milijuna kuna, za olimpijski bi bazen dimenzija 50x25 metara bilo potrebno izdvojiti 43 milijuna kuna, dok troškovi izgradnje za olimpijski bazen s dodatnim bazenom dosežu iznos od 52 milijuna kuna. To je izrekao gradonačelnik Boris Miletić u našem listu u veljači 2016. Troškovi su u međuvremenu, kako to uvijek biva kod javnih projekata, narasli, materijal poskupio, radnici na gradilištu ispregovarali novi kolektivni ugovor kojim su osigurali više plaće, voda je promijenila agregatno stanje pa u bocu od dvije litre stane pet litara…

I tako su Puljani na kraju dobili olimpijski bazen. Po cijeni. Čak i malo skuplji od olimpijskog. Ali u tome i jest čar tih javnih radova, u toj neizvjesnosti koliko će na kraju koštati, u iščekivanju koliko će biti probijeni rokovi. No, prošlo je i to, prestali su se znojiti dlanovi, rukice više ne lamataju u stilu kraula po zraku, od danas se možemo okupati u gradskim bazenima. Nitko se, nakon što se bučne u zagrijanu plavkastu vodicu, začinjenu klorom, neće više pitati: Ma čekaj, jel' tu mene netko malo nasamario? Nisam li onomad čuo da će sve skupa koštati kakvih 30-ak, možda i malo više milijuna kuna? Pa su me i u naručenoj anketi pitali slažem li se s gradnjom jeftinijeg, ali manjeg bazena, na što sam, naravno, rekao da se slažem. Jer kako se ne složiti s time da se javni novac troši racionalno? A onda objave da su potrošili više od 50 milijuna kuna. Nije li tada bilo rečeno da bi toliko koštao olimpijski bazen?

Ali prije nego što se bučne u bazen, sva se ova pitanja građaninu vrzmaju po glavi. A nakon što zapliva prvo leđno, onda i prsno, pa leptir, sve nedoumice mu se rasplinu. Jer koga briga koliko ima od početka do kraja bazena, i gdje je uopće početak i kraj, i što je uopće dimenzija, koliko ih ima… Sve je to beskonačna priča… (Bojan ŽIŽOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater