NISU TO OBIČNI POSLOVNI PROSTORI

Gradonačelnik donio novu odluku o davanju skloništa na uporabu: PULSKA PODZEMLJA NEPROCJENJIVA U RATU, U MIRU KOŠTAJU 7,5 KUNA PO KVADRATU

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Svoje mjesto pod zemljom za sada je našao 21 korisnik. Gradu Puli lani su platili 30,7 tisuća kuna na ime naknade za korištenje skloništa. Nije puno, ali kako iz gradske uprave i navode, skloništa nisu poslovni prostori od kojih se očekuje veći prihod

 

Skloništa nekadašnjeg vojnog grada Pule u mirnodopskom periodu predstavljaju dobar potencijal za komercijalne, ali prvenstveno društvene, kulturne, socijalne i sportske djelatnosti. Manjim dijelom to je već i sada tako - od najma 20-ak pulskih skloništa u gradsku se kasu lani slilo 30,7 tisuća kuna. Nije neki velik novac, ali nisu skloništa ni građena da bi osiguravala profit.

Sada će se pak pred korisnicima naći i novi ugovori o uporabi, s obzirom da je nedavno gradonačelnik Boris Miletić donio novu Odluku o davanju skloništa u najam. Po gradskom cjeniku kvadrat skloništa iznosi od jedne do 7,5 kuna po četvornom metru.

Tuneli na bulevaru

Podzemlja su ranije davana na uporabu prema Pravilniku o uvjetima pod kojima se u miru skloništa mogu davati u zakup, no stavljanjem tog dokumenta izvan snage, uvjete uporabe od sada regulira lokalna samouprava. Bitne stavke time se ne mijenjanju, i dalje će podzemlja moći koristiti udruge, organizacije, trgovačka društva…

Najvišu cijenu od 7,5 kuna po kvadratu korisne površine skloništa plaćat će poduzeća i obrtnici, političke stranke (za arhivu) ili vjerske zajednice. Za tunelska skloništa, iliti skloništa dopunske zaštite, cijena kvadrata iznosi 3,8 kuna. Za udruge i pravne osobe čiji je osnivač Grad, Županija ili država, mjesečna naknada iznosi kunu po kvadratu, bez obzira na tip podzemlja. Ugovori se sklapaju na pet godina.

- Skloništa nisu poslovni prostori od kojih se očekuje veći prihod, poručuju iz gradskog Odsjeka za informiranje, a u Miletićevoj odluci čitamo i da su od plaćanja naknade oslobođene pravne osobe koje su operativne ili pričuvne snage civilne zaštite Grada, poput Crvenog križa, HGSS-a, speleologa i slično. Uz to, gradonačelnik može osloboditi plaćanja naknade i druge pravne osobe koje obavljaju djelatnost od interesa za grad pa i udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Kada je o korištenju skloništa riječ, prvo što Puležanima padne na pamet je zacijelo tunelsko sklonište za uzgoj šampinjona na bulevaru, u Arsenalskoj ulici, obrta Pečurka. No, od svih iznajmljenih skloništa, samo se tri odnose na tunele građene ili za Austro-Ugarske ili za Italije.

- Cijena i uvjeti najma, koliko znam, ostaju nam isti i mi ostajemo ovdje. Ne znam kako nam obračunavaju po metru, ali nam za najam dolazi nekih 350 kuna mjesečno i to je prihvatljivo, kaže nam Saša Vukmirović, čiji je otac nositelj obrta za proizvodnju gljiva. Pečurka u ovom tunelu, kako nam kaže, posluje već nekih 26, 27 godina.

Jedan je od tunela starije generacije pod najmom i popularni Zerostrasse pod Kaštelom, s četiri ulaza/izlaza u starom gradu, a koji već godinama koristi Povijesni i pomorski muzej Istre kao jednu od turističkih atrakcija grada. Treći tunel pod najmom nalazi se u Prilazu kralja Solomona, a koristi ga Pulaparking.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini