VELEBNA ARENA

GRAD JE VLASNIK AMFITEATRA, A OD NJEGA NEMA NI LIPE. Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo nudi kompromisno rješenje

Grad Pula i Arheološki muzej Istre mogu postići zajednički dogovor o projektima koji će doprinijeti valorizaciji, održavanju i promociji kulturne i spomeničke baštine na području Pule, kaže Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Večer klapske pjesme, baletni spektakl, Pula Music Week, pulski filmski festival, teniska ekshibicija, ultimate fight večer i mnoštvo koncertnih poslastica od Parnog valjka ili Petra Graše, do u trenu rasprodanih Arctic Monkeyja. Nakon pune dvije godine hibernacije pulska Arena ponovno je ovoga ljeta epicentar ljetnih zbivanja u najvećem istarskom gradu, ali i magnet za brojne turiste koji svoj odmor provode u nekoj od destinacija na Poluotoku. Naime, pulski amfiteatar uvjerljivo je najposjećeniji kulturno- povijesni spomenik u regiji, te ga je u po uvjetima usporedivoj 2019. godini, prije izbijanja korone, posjetilo više od 330 tisuća posjetitelja.

Impozantna brojka, koja je Arheološkom muzeju Istre koji upravlja tim spomenikom jednako tako impozantan prihod od ulaznica koji je u toj godini iznosio više od 13 milijuna kuna. Zbog poznatih razloga posjet je u protekle dvije godine bio nešto manji, te je i zarada bila skromnija, no ove godine već predsezona najavila je povratak starim brojkama i prihodima. Upravo ti prihodi koje Arheološki muzej ostvaruje od prodaje ulaznica za posjet Areni bili su jedna od tema o kojoj se govorilo na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule.

Nit' izvještaja, nit' uplata

Naime, vijećnici koalicije Možemo! tijekom aktualnog sata podsjetili su na činjenicu da Grad Pula, bez obzira na to što je rješenjem Općinskog suda još 2006. godine postao vlasnik Arene, od te svoje vrijedne nekretnine ne ubire nikakve prihode. "Pulska Arena postala je 2006. vlasništvo Pule, pa je doista neobično da Grad još ni danas ne raspolaže prihodima od te svoje nekretnine", kazala je Dušica Radojčić. Podsjetila je da je od 2013. do 2017. godine postojao sporazum između Grada Pule i Arheološkog muzeja prema kojem se muzej obvezao održavati kulturno-povijesne spomenike i za to odvajati 30 posto od prihoda od ulaznica i korištenja lokaliteta. Dodala je da se tim sporazumom Grad Pula ne samo odrekao prihoda, već se obavezao i da će Muzeju dodatno uplaćivati 15 posto prihoda od spomeničke rente. Prema izvještajima koje je muzej dostavljao Gradu, do 2017. godine prihodi od Arene iznosili su 19,3 milijuna kuna, dok su rashodi za održavanje spomenika, prema izvješćima iznosili 6,7 milijuna.

- Nakon toga nema ni izvještaja, niti je Grad uplaćivao dio spomeničke rente muzeju. Smatramo da bi trebalo sklopiti bolji i za Grad povoljniji ugovor koji bi Puli donio višemilijunske godišnje prihode od Arene, a Muzeju ostavio jednako tako pristojan iznos za održavanje tog spomenika, kazala je Radojčić. SDP-ovka Sanja Radolović kaže da se radi o temi oko koje su partneri u Puli postigli suglasnost još u vrijeme funkcioniranja tročlane gradske koalicije.

Dubrovniku 60 posto od Zidina

- Potrebno je preispitivanje ugovora o upravljanju, zaštiti i očuvanju kulturno-povijesnih spomenika s Arheološkim muzejom. Naime, trenutno Grad od ukupnih prihoda od korištenja spomenika dobiva samo 30 posto i to ne u novcu, već Arheološki muzej u tom iznosu plaća održavanje spomenika, a onda još luđa situacija da je Grad zauzvrat dužan plaćati Arheološkom muzeju 15 posto prihoda koji ubire na ime spomeničke rente. Prihod Arheološkog muzeja od Arene je oko 20 milijuna kuna godišnje, a uvjete ugovora od 2017. ne poštuju ni Grad, ni Arheološki muzej, kaže Radolović, dodajući da se programi održavanja ne usuglašavaju, Muzej ne dostavlja financijske izvještaje, a Grad ne plaća spomeničku rentu. Ukazuje i na usporedivu situaciju iz Dubrovnika u kojem gradski proračun ostvaruje 60 posto prihoda od ulaznica na Dubrovačke gradske zidine, iako tim spomenikom upravlja Društvo prijatelja dubrovačkih starina.

- Mi upravljamo spomenikom formalno od 1986. godine i držim da to radimo dobro. Naravno, s naše strane uvijek postoji i spremnost za razgovor o svim temama jer vjerujem da se tako može pronaći odgovarajuće rješenje za svaki eventualni problem. Prije nekoliko godina Arheološki muzej Istre dao je pomoć gradskom proračunu Pule u iznosu od 2,5 milijuna kuna, namjenski za uređenje serpentine kod Arene i mislim da je to možda i najbolji model koji se može primjenjivati i za ubuduće. Dakle, da se Grad Pula i mi zajednički dogovaramo oko projekata koji će doprinijeti valorizaciji, održavanju i promociji kulturne i spomeničke baštine na području Grada Pule, komentirajući inicijativu kazao nam je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, Po njegovim riječima, AMI je i dalje spreman uključiti se u takve projekte održavanja ili valorizacije spomenika kroz pomoć gradskom proračunu ili direktnim ulaganjima.

-Mi smo javna ustanova, naše poslovanje je transparentno i naravno da možemo razgovarati o svemu, zaključio je Komšo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini