"prešla na drugu stranu"

Gordana Ferenčić, pulska gradska vijećnica: "SVRSTAVAJU ME U ŽETONČIĆE, ALI JA SAM PONOSNA DA SAM USPJELA PRIDONIJETI SMJENI DUŠICE RADOJČIĆ"

Moja odluka o smjeni Dušice Radojčić nije bila ishitrena. Kao što vam je poznato, nisam bila potpisnica početne inicijative 10 vijećnika Grada Pule, ali sam nakon dobivanja podrške Zelenog saveza - Zelenih odučila da budem za smjenu dosadašnje predsjednice Gradskog vijeća, kaže Ferenčić

| Autor: Marcello ROSANDA
Gordana Ferenčić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Gordana Ferenčić (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


U posljednjih su nekoliko tjedana u fokusu pulske političke javnosti dvije vijećnice čije su ruke u pulskom parlamentu, na koncu, dovele do političkog preslagivanja i nove, šarolike većine. Jedna od njih je Gordana Ferenčić koja je u pulsko Vijeće ušla s koalicijske liste IDS-a i stranke Zelenog saveza.

Treba podsjetiti da Ferenčić već dugo vremena skupa s Josipom Antonom Rupnikom vodi stranku Zeleni savez, a aktivna je i u njegovoj udruzi Ekop Istra. Također, obavljala je niz drugih funkcija u gradskim ili županijskim poduzećima ili agencijama.

Valja usput podsjetiti na tekuća politička zbivanja u Puli. Naime, ovaj je tjedan s 12 glasova za i četiri protiv smijenjena predsjednica Vijeća Dušica Radojčić (Možemo!), nakon čega je novom predsjednicom, jednakim omjerom glasova, imenovana donedavna članica Istarske stranke umirovljenika, od nedavno i nezavisna vijećnica Marija Marković Nikolovski.

Tako je odlučila natpolovična većina vijećnika na ovotjednoj sjednici pulskog gradskog vijeća koja je trajala osam sati, a za razrješenje Radojčić glasali su vijećnici iz redova Nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića (4), SDP-a (3) , HDZ-a (2), vijećnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula, koji je pokrenuo smjenu, te vijećnica Zelenih Gordana Ferenčić i nezavisna vijećnica Marija Marković Nikolovski. Protiv razrješenja bilo je četvero vijećnika Možemo! Pula.

Ostatak vijećnika, odnosno IDS-ovci, bivši koalicijski partneri Ferenčić i Marković Nikolovski, poprilično su očekivano uoči glasanja o razrješenju Radojčić demonstrativno napustili sjednicu u znak neslaganja. Oni su, naime, od samog početka rušenja predsjednice Vijeća izražavali neslaganje tim činom, uglavnom govoreći kako ne postoje suštinski razlozi za opoziv.

Kako se u posljednje vrijeme često preispituje je li potez vijećnice Marković Nikolovski i Ferenčić bio opravdan, korektan ili moralan, činjenica stoji da se radi o političkoj odluci, ovakvoj ili onakvoj, sviđalo se to nekom ili ne. Zato smo razgovor i započeli temom oko smjene donedavne predsjednice pulskog Gradskog vijeća Dušice Radojčić.

"Moja odluka o smjeni Dušice Radojčić nije bila ishitrena. Kao što vam je poznato, nisam bila potpisnica početne inicijative 10 vijećnika Grada Pule, ali sam nakon dobivanja podrške Zelenog saveza - Zelenih odučila da budem za smjenu dosadašnje predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić iako nemam niša osobno protiv nje", kaže Ferenčić i naglašava kako nije bilo razgovora oko moguće koalicije NL Filipa Zoričića, SDP-a, HDZ-a, sada nezavisne Marije Marković Nikolovski i predstavnika manjine Milana Rašule, "ma kako god je vi zvali, a niti će do nje doći".

"Ovih me dana u nekim krugovima svrstavaju u 'žetončiće'. U svezi toga mogu izjaviti da sam ponosna da sam kao taj žetončić uspjela mojim glasom pridonijeti smjeni Dušice Radojčić. Moj stav je bio, a i sada je, da Gradsko vijeće mora normalno funkcionirati, a time i da važni projekti za grad koji ne mogu čekati, niti biti talac jedne osobe, pa makar ona bila predsjednica Gradskog vijeća. Uz to, da oni što prije dođu na dnevni red te da se što prije realiziraju", tvrdi Ferenčić, dajući primjer problema rješavanja nogometnog igrališta NK Uljanik, hotela na Valkanama te pitanja raspisivanja referenduma.

"Naglašavam da sam od 2006. godine potpredsjednica Zelenog saveza - Zeleni i predsjednica Županijske organizacije Zelenog saveza - Zeleni, te sam obnašala dva mandata kao gradska vijećnica. Stoga su mi itekako poznati rad i djelovanje predstavničkog tijela Grada Pule, pa i Statut i Poslovnik Gradskog vijeća. Zatim, bila sam predsjednica odbora za društvene djelatnosti Grada Pule, Mandatne komisije, predsjednica Nadzornog odbora trgovačkog društva Castrum Pula, predsjednica Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne Alfredo Štigilć i članica Savjeta za ekologiju i energetiku Istarske županije. U ovom trećem mandatu članica sam Mandatne komisije i Odbora za suradnju s općinama, gradovima, regijama i međunarodnu suradnju", kaže Ferenčić i dodaje da je od 1990. godine predsjednica Sindikata neindustrijskih radnika i privatnih namještenika RH te, također, dugogodišnja članica predsjedništva Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, Izvršnog odbora SSSH i Vijeća SSSH-a.

"Zalagat ću se za sve projekte koji su bitni za grad Pulu, svestrano ću podržavati zelene politike, razvoj obnovljivih izvora energije, očuvanje i podizanje kvalitete života svih naših građana, s naglaskom na ekološko osvješćivanje, a posebice onih socijalno najosjetljivijih. U konačnici, da nam Pula postane pametni europski grad jer smatram da za to imamo sve potrebne preduvjete. Koga interesira može se uvjeriti da sam kao predstavnik Zelenih imala preko 150 konferencija za medije i javnih nastupa, ponajviše upravo za Glas Istre, što samo po sebi dovoljno govori", napominje Ferenčić.

"Što se koalicije tiče, žalim što smo se razišli po pitanju rebalansa proračuna, a znamo što znači rebalans za funkcioniranje i život grada. S moje pozicije i s obzirom na spoznaje koje imam kao osoba s dugogodišnjim iskustvom predsjednice Odbora za društvene djelatnosti, nisam htjela kockati s plaćama djelatnica u dječjim vrtićima, kao niti s povećanjem subvencija za privatne vrtiće, osiguranjem sredstava za dodatni tim hitne pomoći, plaćanjem troškova stanovanja korisnika samačkog hotela koji su preseljeni na novu lokaciju, plaćanjem troškova izgradnje azila za životinje i drugim", tvrdi naša sugovornica.

Uz to, ona podsjeća i da je točka prijepora bila donošenje Programa ublažavanja prilagodbe klimatskim promjenama ozonskog sloja Grada Pule.

"Nije mi jasno iz kojeg razloga su koalicijski partneri bili protiv, ali koji god razlozi bili s njihove strane, ja ih uvažavam. Naknadno sam iz medija saznala da sam isključena iz Kluba koalicije IDS-ISU-Zeleni, pa svejedno uvažavam tu odluku, te im želim puno sreće u njihovom daljnjem radu", rekla je Ferenčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum