PROMJENA

GORDANA DERANJA, PULJANKA KOJA ODLAZI S MJESTA ČELNICE HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA: "Iako je to volonterska funkcija, shvaćala sam je jako ozbiljno"

| Autor: Milan PAVALOVIĆ

Nakon dva mandata i pet godina provedenih na čelu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja uskoro će na tom mjestu dobiti nasljednicu ili nasljednika. Odluka je to koju je Deranja, inače predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta, sama donijela, te na zajedničkoj sjednici Izvršnog i Nadzornog odbora i Savjeta HUP-a koja je održana uoči izvanredne Skupštine, predložila Izvršnom odboru otvaranje nominacijskog postupka i izbora osobe koja će preuzeti vođenje najveće udruge hrvatskih poslodavaca.

Na taj je način odustala od novog mandata koji joj je na toj Skupštini trebao biti omogućen izmjenom statuta, te prekinula svojevrsnu sapunicu koja se oko tog pitanja već neko vrijeme razvlači po medijima.

Podsjetimo, predsjednica Uprave pulskog Tehnomonta na čelo HUP-a izabrana je u rujnu 2014. godine, da bi dvije godine kasnije ponovno dobila jednoglasnu potporu svojih kolega iz Vijeća članova za novi mandat na toj funkciji. Taj mandat nedavno joj je i formalno istekao, no na predstojećoj izvanrednoj Skupštini članicama su trebale biti predložene izmjene u temeljnom dokumentu udruge poslodavaca koje bi omogućile povećanje maksimalnog broja uzastopnih mandata predsjednika nakon što je Vijeće članova, kao tijelo koje bira predsjednika Udruge, jednoglasno donijelo odluku o produljenju Deranjina mandata. Međutim dio članstva tome se usprotivio, a najeksponiraniji u tome bio je predsjednik uprave našičke NEXE Grupe Ivan Ergović koji je putem interne, ali i javne komunikacije upozoravao tijela udruge da je Deranji istekao drugi mandat na čelu HUP-a, te da su odluka Vijeća članova o njezinom imenovanju na mjesto v.d. predsjednice HUP-a, kao i najave izmjene statuta da bi joj se omogućio treći mandat predsjednice nezakonite. Zbog toga je zahtijevao od Vijeća da hitno otkloni tu nepravilnost i u najkraćem roku pristupi izboru novog predsjednika ili predsjednice HUP-a u skladu s odredbama važećeg Statuta, što je ovim Deranjinim potezom i svojevrsnim dragovoljnim odstupanjem i omogućeno. Deranja se na sjednici tijela HUP-a na kojoj je predstavila svoju odluku zahvalila svima s kojima je prethodnih godina, kako je kazala, predano radila na inicijativama za reforme, za poboljšanje poslovnog okruženja i poboljšanje investicijske klime.

- Iako je to volonterska funkcija, odgovornost predsjednice HUP-a shvaćala sam vrlo ozbiljno i tako sam se odnosila prema svim temama i pitanjima koji su se nametali tijekom moja dva mandata. HUP treba u najkraćem roku odabrati novog predsjednika koji će nastaviti predvoditi članove i Udrugu u novim izazovima. Uloga HUP-a koji je socijalni partner i još uvijek najveća dobrovoljna udruga koja okuplja sve, od najmanjih do najvećih poslodavaca, iznimno je važna i HUP treba ostati jak i snažan, kazala je Deranja. Izvršni i Nadzorni odbor te Savjet HUP-a zahvalili su joj za cjelokupni rad u njezina dva mandata.

- Gordana Deranja dala je izuzetan doprinos radu HUP-a i iznimno smo joj zahvalni na svemu što je učinila. Sada pokrećemo izbor novog predsjednika ili predsjednice i, u ovim vremenima najave nove krize, nastavljamo intenzivno raditi na zaštiti interesa poslodavaca i poduzetnika, stoji u zajedničkoj izjavi članova Savjeta, Nadzornog odbora i Izvršnog odbora HUP-a.

Podsjetimo i da je u rujnu prošle godine Gordana Deranja izabrana za potpredsjednicu BusinessEurope-a, najvećeg neovisnog poslodavačkog udruženja Europe koji zastupa interese poslodavaca u Europskom parlamentu, Vijeću i pred Europskom komisijom, te da joj mandat u tom tijelu traje do lipnja 2021. godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini