na četiri lokacije

FOTO / Obišli smo starogradske uličice i snimili gdje se sve nalaze prepreke za interventna vozila. KOLIKO VREMENA HITNA GUBI NA PODIZANJE PILOMATA I DOLAZAK DO UNESREĆENOG?

Pitanje glasi koliko će vremena izgubiti tim Hitne pomoći ili vatrogasci na podizanje stupića koji se nalaze na četiri lokacije u starom gradu i vožnju do mjesta nesreće uskim uličicama koje ljeti vrve turistima. A da pritom, jasno, usput ne izazovu još poneki hitan slučaj

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Prolaz Benediktinskom opatijom prema burzi rada priječe tri betonske vaze (snimila Jelena MILOVIĆ)

Prolaz Benediktinskom opatijom prema burzi rada priječe tri betonske vaze (snimila Jelena MILOVIĆ)


Rasterećenje centra grada od prometa, ali i smanjeni pritisak na infrastrukturu starogradske jezgre, čini se, intencija je kojom se vode administracije gradova prilikom donošenja odluka o prometovanja vozila, prvenstveno u većim gradovima, gdje se ukazala potreba za te mjere. Puno pješačkih zona i stupića koji priječe prolaz automobila u starogradskoj jezgri sugeriraju da je promet centrom grada, u dobroj mjeri, ograničen za sva osobna vozila, ali i za ona dostavna, kao i za vozila hitnih službi, kojima je vrijeme ključni faktor prilikom intervencija.

Kakva je dostupnost za neke od lokacija u našem gradu i je li se odlukama svaka, potencijalno izvanredna situacija uzela u obzir, teško da možemo zasigurno tvrditi, ali pokušali smo provjeriti obišavši centar grada i obrativši pažnju na neke od točki. Pitanje glasi koliko će vremena izgubiti tim Hitne pomoći ili vatrogasci na podizanje stupića koji se nalaze na četiri lokacije u starom gradu i vožnju do mjesta nesreće uskim uličicama koje ljeti vrve turistima. A da pritom, jasno, usput ne izazovu još poneki hitan slučaj. S druge strane su trgovci i ugostitelji u Kandlerovoj koji su negodovali jer im je prolaz dostavnim vozilom onemogućen, pa su se morali snalaziti vozeći robu karijolama.

U Puli do donesene promjene, prije svega vezane uz odluku o parkiranju, ali i stupića, koji su postavljeni i priječe neovlaštene ulaske u pojedine dijelove centra grada, za koje su iz Grada pojasnili da "ovi stupići nisu postavljeni nedavno, već su fiksirani jer su provaljivani". Odlučili smo stoga sami pogledati stanje na terenu i uvjeriti se gdje se nalaze betonirani - nepomični stupiće ili blokovi, ali i gdje su pilomati, tj. podizni stupići i oni koji se mogu otključati jer je na njima lokot.

U Ulicu Stovagnaga vozilom se ne može zbog tri betonska bloka

U Ulicu Stovagnaga vozilom se ne može zbog tri betonska bloka

U užem centru, u starogradskoj jezgri, u funkciji su podizni stupići tzv. pilomati; na lokacijama Trgu Stara tržnica, Kandlerovoj ulici, Danteovom trgu i Trgu Prvog svibnja. Podsjećamo da ovog ljeta upravo zbog betoniranih stupića medicinari Hitne pomoći nisu mogli ući u starogradsku jezgru, pa su morali trčati stotinjak metara noseći tešku opremu da bi pomogli unesrećenom.

Nakon tog nemilog incidenta iz Grada su informirali da su ulazi u pješačke zone "omogućeni putem poziva na broj telefona, korištenjem postojećeg sustava podiznog stupića (pilomata) na istaknutim lokacijama, svim službama koje imaju potrebu ulaska u slučaju hitne intervencije, od službenika MUP-a, Javne vatrogasne postrojbe Pula, preko Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, do Vodovoda, HEP-a, Pragrandea, Herculanee i drugih."

Ali, krenimo mi našom šetnjom i rutom po izboru da bismo se i sami uvjerili. Obišli smo Ulicu Sergijevaca, paralelno se krećući sporednim ulicama koje izlaze na nju. Početna točka naše šetnje je Držićeva ulica koja se proteže od Anticove prema Ulici Sergijevaca i koja na svom početku ima zabetonirane stupiće. Na Danteovom trgu u funkciji je, kako smo i naveli, pilomat, a u Ulici Prolaz kod zdenca, koja vodi s istog trga prema Maksimijanovoj ulici, zabetonirani su stupići. Od Flaciusove ulice, a na početku Maksimijanove, dva su betonska bloka, a prolaz iz smjera parkinga Zavoda za zapošljavanje dostupan je do prvih zgrada iste ulice. S Flaciusove ulice, Prolazom Benediktinske opatije prema Zavodu za zapošljavanje, prolaz priječe tri betonske vaze, a Prolazom Sv. Nikole (Trg Stara tržnica) doći ćete do pilomata.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini