IZBORI

FABRIZIO RADIN: "Nedopustivo je da netko mora pred državnim tijelima upitati za mogućnost ostvarivanja svog prava glasa"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


 - Kandidirao sam se na poziv Zajednice Talijana, njenih zakonitih predstavnika skupštine i Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Pule. Kandidirao sam se i zato što po prvi puta moji sunarodnjaci imaju pravo i mogućnost izabrati svog predstavnika iz reda pripadnika talijanske nacionalne manjine, poručio je Fabrizio Radin, istarski župan i kandidat za zamjenika gradonačelnika Grada Pule. Na predstavljanju za medije održanom u Circolu, naglasio je da ima dovoljno iskustva, znanja i kompetencija koje je stekao radom u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Istovremeno će, ističe, baštiniti svoj kulturni, manjinski jezični identitet, a s druge strane zajednica će biti otvorena prema gradu i svijetu kao što je, kaže, bila svih ovih godina. Napominje da ga posebno vesele budući projekti, pa izdvaja sanaciju i rekonstrukciju spomenika kulture, a to je gradsko kupalište na Stoji, koje, ističe, vapi za obnovom.

- To je jedan kapitalni zahvat koja će se odvijati u javnom sektoru čiji će investitor biti javno gradsko trgovačko društvo. Prostor će biti namijenjen prvenstveno lokalnom stanovništvu, kao što je to Fratarski otok. Jedan grad ne može se nazvati gradom ako ne vodi računa o vlastitim korijenima, zaključuje Radin.

- Dajem garanciju da ću, ukoliko budem izabran, znati pratiti velike i male potrebe mojih sunarodnjaka. To je, prije svega, uporaba talijanskog manjinskog jezika unutar gradske uprave i poštivanje vizualne dvojezičnosti u nazivima naših trgova, ulica i gradskih četvrti. Davat ćemo moralnu, političku, a prije svega materijalnu podršku našim predškolskim i školskim ustanovama na talijanskom jeziku, kao i svim kulturno umjetničkim društvima koji djeluju u zgradi Circola, ili koji djeluju na talijanskom jeziku, kaže Radin dodavši da je talijanska nacionalna manjina konstutivni dio ovoga grada, naročito urbanog.

Na pitanje novinara o poteškoćama s dodatnim pravo glasa talijanske manjine i potrebom traženja glasačkog listića na biračkom mjestu, na koje su prije nekoliko dana upozorili i u IDS-u, Radin odgovara da je "nedopustivo da netko mora pred državnim tijelima pitati za mogućnost ostvarivanja svog prava glasa".

- Mi se kao zajednica prvi put suočavamo s takvim problemom. Prvi put imamo tu mogućnost, obavezu, teret i odgovornost izabrati svog predstavnika. Činjenica je da naši sunarodnjaci ne znaju da imaju na to pravo. Mi im dajemo toliko temeljite upute telefonskim putem (i na sve moguće načine) kako se moraju ponašati od trenutka kad ulaze na biračko mjesto, konstatira Radin pa dodaje da je nekim biračima, posebice starijim osobama, teže i treba im pružiti ruku, a ruke od strane države-nema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini