ZNANOST NA PULSKOM FORUMU

FOTO / EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA: Druženje sa ženskim robotom Pepper i kako su premanturske rakovice dopremane Hemingwayu u VenecijuPulsko Sveučilište Jurja Dobrile predstavilo se večeras na pulskom Forumu kao jedan od 18 partnera u sklopu projekta Europska noć istraživača, koji je izazvao velik interes, prije svega najmlađih Puljana. Iako se očekivalo da će najveće zanimanje izazvati humanoidni robot Pepper, mnoštvo se tiskalo oko svih deset štandova, odnosno znanstvenih postaja. Djeca su se željela fotografirati s Pepper, zanimalo ih je što im može poručiti, na koji se način kreće, no jednako veliku znatiželju pobuđivali su maleni roboti koji su poprimi oblik transformera, paukova, kugli, a po želji i otplesali Gangam style, pjesmu korejskog izvođača Psyja koja je prije nekoliko godina bila svjetski hit.

Moglo se upravljati robotom i odigrati mini trku na prstenac. No, jednako zanimljivo bilo je i na ostalim štandovima na kojima se učila glagoljica, japansko pismo, poučavao hrvatski i japanski jezik, dok su u dva pješčanika djeca pronalazila svoje prve iskopine, ostatke grnčarije, uz pokoji čokoladni zlatnik. Neven Iveša, asistent na Odjelu za prirodne i zdravstvene studije na pulskom sveučilištu, zajedno sa studentima volonterima, znatiželjnicima je neumorno objašnjavao kako živi premanturska rakovica i zbog čega je na rubu opstanka. No, u akvariju na Forumu našle su se i druge zanimljive vrste, među kojima smo uočili vrlo agresivnog plavog raka koji je u sjeverni Jadran došao balastnim vodama iz Atlanskog oceana i tu se nastanio, ugrožavajući autohtone vrste.

Kviz u Cvajneru

- Riječ je invazivnoj i vrlo agresivnoj vrsti koja može plivati i vrlo se brzo kretati. Omnivor je, jede sve, a u SAD-u je vrlo cijenjen, u rangu s hlapovima i jastozima. Može živjeti u vrlo hladnoj, toploj, slatkoj, slanoj i bočatoj vodi, jede školjkaše, puževe, rakove, sve što može uhvatiti. Ovaj primjerak ulovljen je na dubini od samo pola metra, kazao nam je Iveša. Doznali smo i da je Ernest Hemingway obožavao premanturske rakovice koje je jeo za boravka u Veneciji.

- Rakovice su u Veneciju dopremane jedrenjacima, i to ženke jer su izdržljivije od mužjaka. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća izlovljavale su se na vagone i bile su jedna od glavnih gospodarskih djelatnosti Premanture, kazao je Iveša.

U kinu Valli su se od 16 do 22 sata prikazivali filmovi o istraživačima koji pokreću svijet. Uz profesora Baltazara, najmlađi su doznali na koji način znanstvenik može pomoći u rješavanju izazova svakodnevice u svojoj zajednici, ali i svijetu. Prikazan je i film Javne ustanove Kamenjak i udruge Postav o velikoj premanturskoj rakovici.

Posjetitelji su u Cvajneru imali prilike razgovarati sa znanstvenicima, uputiti im pitanja o arheologiji, ali i o samom studiju arheologije koji je pokrenut ove godine na Sveučilištu, a treći upisni rok još traje. Nakon razgovora sa znanstvenicima uslijedio je pub kviz. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater