EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

SUTRA NA FORUMU, probudite znanstvenika u sebi i istražite Pulu


Uz upotrebu mikroskopa, lupe i ostalih znanstvenih pomagala posjetitelji će moći dobiti uvid u mikrosvijet velike rakovice. Poanta je premanturska rakovica za koju se ne zna zbog čega je gotovo iščezla. Znanstvenim istraživanjem nastojat će se utvrditi mogući razlozi njenog sezonskog pojavljivanja, odnosno nestanka, jesu li na to utjecali izlov i neke aktivnosti u moru, poput sondiranja podmorja radi eksploatacije ugljikovodika

Pulsko Sveučilište Jurja Dobrile sutra će od 17 do 22 sata na Forumu i u užem središtu grada promovirati znanost u sklopu Europske noći istraživača, projekta u kojem sudjeluje 18 partnera, a koji će se istovremeno odvijati i u Rijeci, Zagrebu i Splitu. Puljani, osobito oni mlađi, moći će na Forumu obići deset znanstvenih postaja na kojima će moći ponešto naučiti o arheologiji, hrvatskom, latinskom i japanskom jeziku i kulturi, otkrit će podmorski svijet te se družiti s humanoidnim robotom Pepper.

Program počinje u 16 sati u kinu Valli gdje će se sve do 22 sata prikazivati filmovi o istraživačima koji pokreću svijet. Uz profesora Baltazara, najmlađi će žitelji doznati na koji način znanstvenik može pomoći u rješavanju izazova svakodnevice u svojoj zajednici, ali i svijetu. Bit će prikazan i film Javne ustanove Kamenjak i udruge Postav o velikoj premanturskoj rakovici koja će se moći uživo vidjeti na Forumu, na štandu posvećenom znanosti o moru. Neven Iveša, asistent na Odjelu za prirodne i zdravstvene studije na pulskom sveučilištu napominje da će se rakovica moći dotaknuti i u razgovoru s istraživačima doznati koje su metode istraživanja ovog člankonošca i općenito podmorja.

- Uz upotrebu mikroskopa, lupe i ostalih znanstvenih pomagala posjetitelji će moći dobiti uvid u mikrosvijet velike rakovice. Poanta je premanturska rakovica za koju se ne zna zbog čega je gotovo iščezla. Znanstvenim istraživanjem nastojat će se utvrditi mogući razlozi njenog sezonskog pojavljivanja, odnosno nestanka, jesu li na to utjecali izlov i neke aktivnosti u moru, poput sondiranja podmorja radi eksploatacije ugljikovodika. Točan uzrok nije nam poznat, veli Iveša.

Na Forumu će najmlađi Puljani u pijesku moći pronaći svoje prve iskopine.

- Moći će iskopati iznenađenje koje će ponijeti sa sobom, čokoladne zlatnike. Bit će tu i arheoloških nalaza, a djeca će moći saznati zašto i na koji način arheolozi kopaju. Na dvjema radionicama moći će doznati da se arheološko nalazište utvrđuje uz pomoć dronova, aviona, laserskog skeniranja i Google eartha, a tu će nam pomoći Arianna Traviglia, kolegica arheologinja sa sveučilišta u Veneciji, dobitnica europske istraživačke potpore "Marie Curie", najavljuje arheologinja Katarina Gerometta, postdoktorand u Odsjeku za povijest pulskog Filozofskog fakulteta. Uz pomoć mikroskopa djeca će otkriti što se krije u zemlji koju su arheolozi iskopali: tragovi prapovijesnog bilja, životinja, raznih ljudskih aktivnosti. Od 17,30 do 20 u Cvajneru će imati prilike razgovarati sa znanstvenicima, uputiti im pitanja o arheologiji, ali i o samom studiju arheologije koji je pokrenut ove godine na Sveučilištu, a treći upisni rok još traje. Nakon razgovora sa znanstvenicima, od 20 sati, u Cvajneru slijedi pub kviz.

Na Forumu će se odvijati kroatističke i latinističke interaktivne igre, učit će se glagoljica, pronalaziti blago. Djecu će podučavati asistentica Samanta Milotić te profesorice Blaženka Martinović i Lina Pliško iz Odsjeka kroatistike, potom docentica Violeta Moretti i asistentica Ana Mihaljević iz Odsjeka za latinski jezik pulskog Filozofskog fakulteta.

Milotić najavljuje dječju radionicu izrade plakata i brojne druge zanimljivosti.

- Na temelju onog što djeca budu vidjela pokušat ćemo izraditi zajednički plakat o noći istraživača, znanstvenicima. Studenti- volonteri vodit će radionicu na kojoj će pokazati kako se pisalo glagoljicom, najstarijim slavenskim pismom. Na našem studiju kroatistike nekoliko je kolegija na kojima se poučava glagoljica i stara ćirilica, koja je također dio hrvatske baštine, a naziva se i bosančica. Srpsku ćirilicu ne podučavamo jer ne učimo moderna pisma. Glagoljica i stara ćirilica koristile su se do kraja 17. stoljeća. No, dok je ćirilica bila karakteristična za sjeverni dio Hrvatske i Bosnu, u Istri se koristila glagoljica, zbog čega i organiziramo ovu radionicu, objašnjava Milotić. Osim toga, u 17 i 18 sati bit će organiziran lov na blago za sudionike svih uzrasta: tražit će se glagoljička slova na punktovima - rimskim spomenicima, čime se povezuju glagoljska i rimska baština. Bit će tu i interaktivnih radionica učenja glagoljice i latinskog (memory igre), a cilj je osvijestiti značaj kulturne i jezične vrijednosti istarskog podneblja.

Violeta Moretti autorica je didaktičkih igara uz pomoć kojih će publika naučiti pokoju latinsku riječ. Bit će tu i online didaktičke igre čiji su autori Ana Mihaljević i stručnjaci s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

- Želimo probuditi ljubav širih populacija prema tom aspektu naše kulturne baštine. Ja promatram latinsku kulturu kao važan dio hrvatske, ali i opće europske baštine, rekla je Moretti.

Institut Visio razvija robotske ruke

Mieta Bobanović, stručna suradnica Znanstveno - tehnološkog instituta Visio koji djeluje u sklopu Sveučilišta Jurja Dobrile napominje da se Europska noć istraživača održava u sklopu programa Horizon 2020 (Obzor 2020) koji provodi Europska komisija.

- Projekt se u Europi provodi od 2005. godine. Međutim, ovo je prvi Obzorov projekt u Puli, prvi u kojem sudjeluje Sveučilište i jako nam je drago zbog tog privilegija. Institut Visio dio je Sveučilišta, a prvi njegov 3D tiskani mikroskop nagrađen je u Bruxellesu (European start up awards Croatia) u kategoriji društvenih inovacija. Riječ je o europskom natjecanju održanom u Hrvatskoj čije će finale biti krajem ove ili početkom iduće godine, najavljuje Bobanović. Institut u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla trenutno razvija robotske ruke koje će biti predstavljene ove godine, a služit će za edukaciju studenata. Na Sveučilištu, naime, postoji kolegij Robotika, na kojem, međutim, još ne izrađuju robote. Tako visoku tehnologiju nemamo, no idemo prema tome, veli Bobanović.

Puljanima će danas također biti predstavljena 3D vizualizacija riječi Visio čiji se zvučni zapis odbio o površinu Mjeseca, u sklopu međunarodnog projekta Moon bouncing.

Istraži rimsku Pulu

Od 17 do 18 sati u središtu grada održat će se interaktivna igra Istraži rimsku Pulu. Pravila igre treba potražiti na check-pointu ispred Arene, gdje se može preuzeti karta grada u koju se unose rimski spomenici "osvojeni" znanjem. Na svakom check-pointu mogu se doznati o zanimljivosti o pojedinom spomeniku, a ondje će sudionicima biti postavljeno pitanje o prethodno posjećenom spomeniku. Točan odgovor vodi do sljedećeg spomenika, odnosno odnosno check-pointa. Na posljednjem, u 18.30 sati izvlačit će se vrijedne nagrade - dječji mikroskop i mali dron s kamerom.

O japanskoj kulturi

Poseban dio programa bit će posvećen Japanu, japanskoj kulturi i jeziku, koji se također uči na Sveučilištu Jurja Dobrile. Radionice će voditi Irena Srdarević, izvanredna profesorica i predstojnica Odsjeka za azijske studije. Od 18 do 20 sati održavat će se japanske interaktivne igre, u sklopu kojih će se moći naučiti ponešto o raznim sustavima pisanja, doznati kako ih razlikovati kroz zagonetke, igre, pisanje imena, te nagađanja gairaigoa (stranih riječi). Od 18.30 do 19 na Forumu će se moći uživati u kabukiju, tradicionalnom japanskom kazalištu. Posjetitelji će se družiti uz haiku, naučiti kako se izrađuje origami i okušati se u kaligrafiji, umjetnosti lijepog pisanja. Od 19 do 19.30 plesat će se tradicionalan ples souran bushi uz pjesmu japanskih ribara s Hokkaida. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of