KANDIDATKINJA IDS-a

Elena Puh Belci obećala 2.000 novih stabala, 300 novih urbanih vrtova i čak 55 posto odvojenog otpada do 2025.

| Autor: Roberto RAUCH
Elena Puh Belci (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Elena Puh Belci (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


"Moj program se sastoji od izvedivih i meni jako važnih projekata. Nikada nećete od mene čuti najavu nečeg što nije moguće realizirati. Vidim i slušam da neki kandidati obećavaju neostvarivo - tramvaje, metroe i fontane. Izbori su takvo vrijeme. Ja nisam nikad obećavala nemoguće, pa neću ni sad", kazala je Elena Puh-Belci, kandidatkinja IDS-a, na press konferenciji za novinare, održanoj na pulskoj tržnici.

Predstavila je drugi dio svog političkog programa pod nazivom "Pula diše - Zelena tranzicija Pule" te istaknula smjer svog političkog mandata s fokusom na održivo, ekološko i zeleno.

- To su vrijednosti koje se provlače kroz cijeli moj program i koje su preduvjet za daljnji razvoj Pule kao modernog europskoga grada. Pula mora biti grad koji, u svakom pogledu, diše punim plućima, kazala je.

Od aktivnosti koje planira provesti u sljedeće četiri godine po pitanju zelene tranzicije grada, Puh Belci je istaknula nastavak uređenja postojećih šuma na Gregovici, Valdebeku i Busoleru, sadnju 2.000 novih stabala te projekt koji je Grad prihvatio nakon inicijative građana Pule - uređenje više od 300 novih urbanih vrtova kojima će Pula, tvrdi, uskoro postati najzeleniji grad u okruženju.

Na upit novinara koji tvrdi da će se zelena tranzicija teško ostvariti bez efikasnog odvajanja korisnog otpada, što i dalje predstavlja problem za Pulu, s obzirom da je s tek 12 posto odvojenog korisnog otpada Pula po tom pitanju jedan od najniže rangiranih gradova u Hrvatskoj, Puh Belci je kazala da će se zadani cilj od 55 posto korisno odvojenog otpada postići do 2025. godine.

- Na nama je da nastavimo s pripremom infrastrukture koja je za to potrebna. Pored sortirnice i centra za krupni otpad i eko-otpad, i dalje radimo na (polu)podzemnim spremnicima na području cijelog grada. Selektiranje ovisi o svima nama. Mi možemo osigurati sve pretpostavke da se selektiranje odradi, ali ključna je kolektivna svijest o toj važnosti, poručila je Puh-Belci.

Kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule najavila je i pokretanje projekta "Pula na solarni pogon", kojim se, između ostalog, planira izgradnja solarne elektrane za potrebe škola Veli Vrh i Vidikovac.

U planu je i širenje projekta "Pula bez plastike", nadogradnja mjerne stanice na Fiželi novim mjernim instrumentima za kvalitetu zraka, gradnja novih stanica za električno punjenje vozila i bicikala na Verudeli i pored pulske plinare te razvoj mreže biciklističkih staza i nadogradnja projekta "Bičikleta".  

Gradski autobusi i komunalna vozila, navela je Puh Belci, u potpunosti prelaze na plin, odnosno struju.

- Pula već sad ima ekološki najnapredniji javni gradski prijevoz u Hrvatskoj. Naime, više od polovice naših pulskih autobusa već vozi na plin, a ukupno 89 posto autobusa koristi najnaprednije Euro 6 motore. Korištenje dizel motora smanjeno je za dvije trećine, a u pripremi je nabavka još četiri nova autobusa na plin, čime ćemo zamijeniti i posljednje autobuse s dizel motorima, rekla je.

Puh-Belci se osvrnula i na gradnju azila za napuštene životinje na Partizanskom putu te uređenje parkova i plaža za kućne ljubimce.

- Uvjerena sam da odnos prema životinjama ilustrira stupanj razvijenosti nekog grada. Pula je već sada "pet friendly grad", a gradnja ovog azila i infrastrukture namijenjene kućnim ljubimcima predstavlja važan iskorak za Pulu. Svi koji imaju kućne ljubimce, uključujući i mene, dobro znaju što to znači, zaključila je Elena Puh Belci.

Nakon prezentacije programa upitana je i kako komentira navode SDP-a da je prepisala njihov program, s obzirom da je jednu od glavnih točki njenog programa - sustav "park and ride", koji bi ljeti onemogućio prekomjerno gomilanje automobila u centru grada - još 2013. predlagao današnji predsjednik SDP-a, a tadašnji kandidat za gradonačelnika Peđa Grbin.

- Ja njihov program nisam pročitala pa nisam mogla kopirati, a moj program se sastoji od vrlo konkretnih projekata i mislim da te dvije poveznice jednostavno nisu moguće, odgovorila je Puh-Belci. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater