UPUTILI I SLUŽBENI ZAHTJEV INVESTITORIMA

DRUŠTVO OSOBA S INVALIDITETOM: "Žurno prilagodite Verudela Art Park ili tražimo zatvaranje"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Nepristupačno - članovi Društva osoba s invaliditetom južne Istre (Milivoj MIJOŠEK)

Nepristupačno - članovi Društva osoba s invaliditetom južne Istre (Milivoj MIJOŠEK)


Društvo osoba s invaliditetom južne Istre jučer je i službeno uputilo investitorima - Turističkoj zajednici grada, Gradu Puli i Arena Hospitality Group zahtjev da se u Verudela Art Parku osigura pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

- Sukladno pozitivnim propisima RH (Zakon o gradnji, Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti) te obvezama koje je Hrvatska preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, sve javne površine moraju biti pristupačne i dostupne svima pod jednakim uvjetima. Iako je, kao što smo naveli, to zakonska obveza, trebala bi biti norma, civilizacijski doseg 21. stoljeća, stoji u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Društva Marijan Grabrić.

Pojašnjavaju da članak 9 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom obvezuje potpisnice da izgrade pristupačno okruženje koje će osobama s invaliditetom omogućiti sudjelovanje na ravnopravnoj osnovi, da bi im se osigurao život neovisan o tuđoj pomoći i potpuno sudjelovanje u svim područjima života. To se odnosi na sve građevine, ceste, prijevoz, zatvorene i otvorene prostore. Prema čl. 8 Zakona o gradnji jedan od temeljnih zahtjeva za građevinu je sigurnost i pristupačnost, dok čl. 12 propisuje da građevina mora biti projektirana i izgrađena tako da ne predstavlja neprihvatljive rizike od nezgoda. Građevine, nadalje, moraju biti projektirane i izgrađene vodeći računa o pristupačnosti i uporabi od osoba smanjene pokretljivosti.

- Iz svega ovoga jasno je da je pri projektiranju i gradnji Verudela Art Parka učinjen niz propusta u smislu sigurnosti posjetitelja i osiguranja pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Stoga od investitorima tražimo žurnu izradu projekta kojim će Park biti pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te da bez odgode izvedu preuređenju. U suprotnom, bit ćemo prisiljeni podnijeti prijavu Ministarstvu graditeljstva i zatražiti zatvaranje Parka, zaključuju u Društvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini