Korak naprijed

Nakon nečuvenog odbijanja da im se izađe u susret, NOVA PULSKA ATRAKCIJA IPAK ĆE SE PRILAGODITI OSOBAMA S INVALIDITETOM

| Autor: Borka PETROVIĆ

Art Park Verudela nije dostupan svima. Zbog toga su ga članovi Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, kao što su najavili, prijavili Državnom inspektoratu. Zatražili su da se u Parku obavi inspekcijski nadzor i po potrebi naloži njegovo zatvaranje, uz izdavanje naloga investitorima da Park prilagode osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, u skladu sa Zakonom o gradnji i Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

- Kao što smo najavili, još smo 28. lipnja Državnom inspektoratu uputili zahtjev za inspekcijskim nadzorom u Verudela Art Parku. Dana 1. kolovoza zaprimili smo odgovor Državnog inspektorata, Sektora građevinske inspekcije, kojim nas obavještavaju da je naša predstavka
proslijeđena Građevinskoj inspekciji u Pazinu. Daljnjih informacija o stanju predmeta nemamo, kazala nam je tajnica Društva Zuzana Hoti-Radolović na pitanje što je s prijavom.

Ima dozvole

Stoga smo mi upitali nadležne jesu li građevinski inspektori izašli na teren i što su ustanovili. No, jučer su nam iz Državnog inspektorata (pod kojim djeluje građevinska inspekcija) odgovorili da Park posjeduje građevinsku dozvolu koja je postala pravomoćna 24. listopada 2018. i uporabnu dozvolu pravomoćnu od 6. lipnja ove godine te da, s obzirom na to, nema osnove za postupanje građevinske inspekcije Državnog inspektorata.

Ovim odgovorom tajnica DOSTI-ja nije bila nimalo zadovoljna.

- Sačekat ćemo da dobijemo službeni odgovor inspektorata, a onda dalje postupati te tražiti
preispitivanje uporabne dozvole, kazala nam je Hoti-Radolović, dodajući da će cijeli slučaj prijaviti
pravobraniteljici za osobe s invaliditetom jer se ovakvim postupanjem zapravo dovode u pitanje pozitivni propisi koji postoje da bi se zaštitile osobe s invaliditetom.

U međuvremenu je, doznajemo, održan sastanak članova Društva i investitora.

- Na naše traženje da se Art Park Verudela arhitektonski uredi na način da omogućava
kretanje svima i to pod jednakim uvjetima, kontaktirali su nas iz Turističke zajednice grada Pule i zatražili sastanak. Na njemu nam je prezentirano nekoliko mogućnosti, od kojih su kao najprihvatljivije arhitektonsko rješenje istaknuli ono kojim je predviđena rampa - lijevo od postojećih stuba, nakon koje će se nastaviti serpentinasta staza, veli tajnica društva.

Staza bez hupsera

Kada će radovi biti izvedeni, ne zna jer im to, kako veli, nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi. Dodaje da je njihova pretpostavka da će se posao odraditi tijekom predstojeće zime i proljeća.

Na pitanje hoće li im takvom stazom Park postati pristupačan, Hoti-Radolović
navodi da, ukoliko staza doista bude poravnana, bez "hupsera", i ukoliko na njoj bude trava koja će se redovito kositi, kako im je na sastanku rečeno, bit će to šetnica kojom će se oni malo sposobniji, ali i oni koji imaju pratnju, moći kretati.

- Znači, kada se lijevo od stepenica napravi prilazna rampa i poravna staza, Park će
postati pristupačan većini. Nažalost, za slijepe neće jer nema taktilne crte vođenja, zaključuje tajnica Društva, napominjući da nakon obilne kiše staza vjerojatno neće biti dovoljna jer će se propadati u blato, no to su isti uvjeti kao i za opću populaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum