NATJEČAJ OTVOREN DO 23. PROSINCA

DRUŠTVENE INOVACIJE: Traže se tri ideje, svakoj po 62,5 tisuća kuna

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Foto: Pexels)

Riječ je o idejama za rješenje nekog problema marginaliziranih skupina, dugotrajno nezaposlenih, beskućnika, starijih i osoba s invaliditetom, mladih, žena ili o nekim socijalnim uslugama u zajednici koje su potrebne

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva objavila je javni poziv za ideje društvenih inovacija "3DI", otvoren do 23. prosinca. Traže se tri najuspješnije ideje, na raspolaganju je ukupno 187.500 kuna, a svaka će biti nagrađena s po 62.500 kuna. Poziv je objavljen u sklopu projekta +Resilient, koji se financira putem programa Interreg Mediteran 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Vladinog Ureda za udruge.

Upraviteljica zaklade Helga Možé na jučerašnjoj je konferenciji za novinare naglasila da se traži samo ideja, bez razrade troškovnika i drugih detalja. Prijaviti se mogu udruge u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ili nekom institucijom. Što je više suradnika, ideja se dodatno boduje.

- Nećemo uplatiti sredstva izravno udrugama na njihov račun, nego ćemo zajednički razrađivati i na koncu realizirati ideju, što moramo učiniti do lipnja iduće godine. Pobjednici će u listopadu iduće godine sudjelovati u Fablabu u Marseilleu, gdje će imati prilike upoznati ideje i drugih sudionika u projektu. Društvenom inovacijom koja se prijavljuje mora se osigurati dugotrajno i održivo rješenje, još bolje samoodrživo rješenje. Pozivaju se udruge da u partnerstvu s jedinicom lokalne samouprave iz Istre prijave ideju društvene inovacije kojom će se kreirati nova inovativna rješenja za probleme društva, poručila je Možé.

Riječ je o idejama za rješenje nekog problema marginaliziranih skupina, dugotrajno nezaposlenih osoba, beskućnika, osoba treće životne dobi, osoba s invaliditetom, mladih, žena ili nekim socijalnim uslugama u zajednici koje su im potrebne, možda aplikacije ili online podrške u području zdravlja, ili rješenjima kojima bi se sustavno podržao razvoj društvenog poduzetništva u Istri. Zaklada će omogućiti razradu i realizaciju ideje uz stručnu podršku i uključenje svih važnih dionika i korisnika, poručila je Možé.

Kao primjer dobrih ideja navodi javne vrtove koji su već zaživjeli u Europi i laboratorij u Reggio Emiliji s društvenim sadržajima za ljude svih dobi te besplatno uvođenje interneta po kućama. Upozorila je da društvo još nije spremno za društvene inovacije, ideja nema dovoljno, iako je EU spreman izdvojiti dosta novca upravo za takve ideje koje bi trebale biti samoodržive i kao takve zaživjeti u zajednici.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater