PROMETNA SIGNALIZACIJA

Dopunska ploča o smjeru ceste presudna je za prednost prolaska: RASKRIŽJE TOMASINIJEVE I ULICE VERUDA ZBUNJUJE NEKE VOZAČE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(Danilo MEMEDOVIĆ)

Nekada je bio znak "Stop" u pravcu Sisplaca i znalo se da moraju stati i propustiti nas koji dolazimo iz Tomasinijeve, kaže nam čitatelj * Raskrižje se ne ističe kao kritično mjesto, navodi Nataša Vitasović iz PU istarske

Mada je više od sedam godina prošlo otkako je s lijevog voznog traka ulice Veruda iz pravca Verudele pred raskrižjem s Tomasinijevom ulicom uklonjen znak "Stop", neki vozači još ne mogu prihvatiti novu prometnu signalizaciju kao ispravnu. Tvrde da nema opravdanja za postavljanje znaka za cestu s prednošću prolaska na obje trake - i u desnoj, gdje zaista ostvaruju prednost, i u lijevoj iz koje nastavljaju prema Sisplacu i Stoji te moraju propustiti vozila iz Tomasinijeve. Čak ni uz dopunski znak koji upućuje na pružanje ceste s prednošću prolaska udesno.

Žuto-bijeli znak

- Nekada je bio znak "Stop" u pravcu Sisplaca i znalo se da moraju stati i propustiti nas koji dolazimo iz Tomasinijeve. Otkako su to promijenili, ovdje se stalno događaju nesreće, kaže nam jedan čitatelj.

No, iz Policijske uprave istarske tvrde da zamjena prometnih znakova na tom raskrižju 2012. godine, barem prema njihovim pokazateljima, nije izazvala probleme u prometu - nisu zabilježili više prometnih nesreća niti više prekršaja na križanju.

- Tijekom ove godine na raskrižju Tomasinijeve i ulice Veruda u Puli dogodile su se tri prometne nesreće s materijalnom štetom u kojima je uzrok bio oduzimanje prednosti prolaska drugom vozilu. Ovo raskrižje ne ističe se kao kritično mjesto, navodi Nataša Vitasović, glasnogovornica Policijske uprave.

Kritičari postojeće signalizacije kažu da ona u pravilu zbunjuje vozače koji nisu upoznati s pulskim prometnim prilikama, dakle one koji ne voze napamet, već se vode znakovima. Takvi, tvrde kritičari, kada su u traci koja vodi dalje ulicom Veruda, zdravo za gotovo uzimaju žuto-bijeli znak i ne staju vozilima s prednošću prolaska.

Međutim, da nitko ne bi ni pomislio da vozači iz pravca Verudele za Sisplac ostvaruju prednost, unatoč takvom znaku, postoji dopunska ploča o pružanju glavne ceste, dakle u Tomasinijevu.

- Policija ne vodi evidenciju prekršaja po pojedinačnim ulicama, tako da ne raspolažemo podacima o točnom broju prekršaja koji su utvrđeni i sankcionirani na tom raskrižju, no možemo istaknuti da svakodnevnim praćenjem nije uočeno da se to područje izdvaja po broju prekršaja, poručuje Vitasović.

Postavio Grad

Kako nas nadalje iz policije upućuju, promet na svom području uređuju jedinice lokalne samouprave, uz prethodnu suglasnost MUP-a.

- Prometni znak obavijesti "Cesta s prednošću prolaska" s dopunskom pločom "Pružanje ceste s prednošću prolaska" postavio je Grad Pula u ožujku 2012. godine sukladno izrađenom prometnom projektu, zaključuju iz pulske policije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater