Na snazi posebna pravila

DOM VILA MARIA Nema izlazaka ni posjeta, čak ni pakete ne mogu primati da bi se zaštitili od zaraze

| Autor: Borka PETROVIĆ

Proljeće je vrijeme kada određeni broj korisnika redovito odlazi u psihozu pa im je nužna pomoć psihijatra, i zaposlenici ustanove pokušavaju im pomoći. S njima provode što više vremena u domskom parku, zajedno sade cvijeće i povrće, puno razgovaraju, slave rođendane, okupiraju ih raznim aktivnostima i povremeno ih sve nagrađuju da im olakšaju zabranu izlaska iz doma

Vesna Sperath, ravnateljica Doma za odrasle i psihički bolesne osobe Vila Maria u Puli, svjesna je što bi značilo da koronavirus uđe u njihovu ustanovu kojom dnevno cirkulira oko 250 ljudi, od kojih mnogi spadaju u visokorizičnu skupinu. Stoga su, kako nam veli, poduzeli čitav niz mjera da do toga ne bi došlo.

- Mi smo sami već početkom ožujka uveli zabranu izlazaka korisnika izvan parka ustanove i to na način da radnici dežuraju na vanjskoj porti. Korisnici su se, na sreću, već navikli na to pa i ne pokušavaju na drugačiji način izaći izvan kruga doma, veli nam Sperath. 

Rad od kuće i u timovima

Nakon toga, 12. ožujka ustanova je donijela Protokol o postupanju kod opasnosti od Covid-19 virusa kao i kod pojavljivanja Covid-19 u domu, u kojem, među ostalim, stoji da su zabranjene sve posjete korisnicima, kao i dostava paketa.

- Kada netko od korisnika nešto treba ili poželi, tada mu rodbina može poslati novac ili mi sami od džeparca korisnika naručimo sve to iz jednog izvora te nam stvari budu dostavljene u dom. Na taj način pokušavamo smanjiti svaku mogućnost izvora zaraze, pojašnjava ravnateljica Doma.

U razgovoru o djelatnicima navodi da je radno vrijeme zaposlenika ostalo isto. Napominje kako svi radnici nose zaštitne maske da bi zaštitili korisnike od eventualne zaraze.

Svi radnici koji mogu raditi od kuće, zadužili su svoja računala i rade od kuće. U nekim odjelima smo uspjeli napraviti tim A i tim B, na način da se radi od kuće i/ili koriste stari godišnji odmori. U drugim odjelima sve radnike, koji nisu neophodni za nužno funkcioniranje ustanove, također smo uputili na stari godišnji odmor, posebno one koji su nam visokorizični. Majkama koje nemaju kome povjeriti svoju djecu, omogućili smo bilo rad od kuće, korištenje starog godišnjeg odmora, a po potrebi i korištenje novog godišnjeg odmora, pojašnjava Sperath. 

S liječnicom na telefonu

Dom Vila Maria ima kapacitet od 195 mjesta, a prosječna starost njihovih korisnika je nešto iznad 60 godina. U pravilu, uz psihijatrijsku dijagnozu, mnogi imaju i kronične organske bolesti, a samim tim spadaju u kategoriju visokorizičnih osoba prilikom zaraze koronavirusom te se na ustanovu i sve njih u ovo izazovno vrijeme posebno pazi.

- Zahvaljujući Istarskoj županiji i dodatnoj zdravstvenoj zaštiti, ustanova ima i svoju liječnicu obiteljske medicine. Do sada je ona dolazila uglavnom jedanput tjedno k nama, a od kada imamo ovu epidemiju, naša glavna medicinska sestra joj opiše sve simptome koje štićenici imaju, a liječnica iz svoje ordinacije daje upute i ordinira lijekove. Kada je nekome zaista jako loše, tada zovemo hitnu medicinsku pomoć i korisnik bude odvezen u bolnicu, priča nam ravnateljica.

Napominje da je proljeće vrijeme kada određeni broj korisnika redovito odlazi u psihozu pa im je nužna pomoć psihijatra, i zaposlenici ustanove pokušavaju im pomoći na sve druge načine. S njima tako, navodi, provode što više vremena u domskom parku, sade zajednički cvijeće i povrće, puno razgovaraju, slave rođendane, okupiraju ih na razne druge načine i povremeno ih sve nagrađuju jer, navodi Sperath, svi su djelatnici svjesni kako je ovim ljudima teško kada ne mogu izlaziti izvan kruga doma mjesecima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum