Pulski učenici za održiv razvoj

DIVLJE SRCE GRADA Gimnazijalci od Pragrandea žele stvoriti Hyde Park, a kreću od vizualnog identiteta

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Gimnazijalci na Pragrandeu

Gimnazijalci na Pragrandeu


Cilj nam je uređenje i oživljavanje tog nedovoljno poznatog i zapuštenog dragulja, kako smo ga nazvali, nadomak centru grada. Ideja je da to jednog dana bude pulski Hyde ili Central park, objašnjava Teodora Beletić

Učenici 2. b razreda pulske Gimnazije sudjelovali su u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika u Puli u radionici Etični dizajn - participativno grafičko oblikovanje vizualnog identiteta projekta "Pragrande - divlje srce grada", koju vodi Noel Mirković. Dio je to EU-projekta "Znanje za održivo djelovanje", vrijednog 1,3 milijuna kuna koji traje do 24. travnja 2021., čiji je nositelj udruga Zelena Istra, uz partnere iz cijele Hrvatske i Švicarske. U projektu sudjeluje 2.655 učenika iz Istarske i Šibensko-kninske županije, među njima pulski gimnazijalci te đaci osnovnih škola Kaštanjer, Monte Zaro i Šijana. Projekt se financira u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a dio sredstava osigurava Vladin Ured za udruge.

Stabla za novorođenčad

Profesorica Teodora Beletić, voditeljica Eko-škole i tima ovog projekta u Gimnaziji, objašnjava da su profesori i učenici prošli seminare o održivom razvoju. Nakon toga su zajednički osmišljavali što napraviti u svojoj zajednici da bi se ljudi potaknuli na razmišljanje o održivom razvoju i da bi se uopće realizirao kao ideja.

- Među svim krasnim idejama, naši učenici osmislili su uređenje pješačke staze na Pragrandeu. Djeca su osmislila uređenje pješačkih i biciklističkih staza, sadnju stabla za svako novorođenče, urbani voćnjak, postavljanje klupa, nabraja Beletić.

Na kraju je, veli, ispalo da je Pragrande potencijal za sve.

- Tu već postoji urbani voćnjak pa smo stazu i nazvali Stazom jabuka, a postoji još puno stabala jabuka koje su u međuvremenu "podivljale". Osim uređenja pješačke staze, planiramo postaviti dvije klupe, dok jedna biciklistička staza uz kanal već postoji. Uglavnom, cilj nam je uređenje i oživljavanje tog nedovoljno poznatog i zapuštenog dragulja, kako smo ga nazvali, nadomak centru grada. Ideja je da to jednog dana bude, ne znam, pulski Hyde ili Central park, objašnjava Beletić.

Namjera je očuvati to močvarno područje u izvornom obliku, na kojem je nekad planirana izgradnja bazena, od čega se odustalo zbog neprikladnog terena

- Mi bismo htjeli sačuvati prirodu, da to bude i dalje održivo močvarno područje jer tu dolaze srne, divlje svinje, patke, ima puno životinja i biljaka i to će učenici istražiti. Želimo tu zonu otvoriti gradu, kao zonu rekreacije, za druženje i odmor građana i turista uz, naravno, zaštitu i očuvanje postojeće bioraznolikosti, veli profesorica.

Uz podršku Herculanee

Grad je prepoznao vrijednost projekta i podržao ga. Dio staze će urediti Herculanea: još trebaju potvrditi hoće li to biti 21. rujna, a trebali su to zgotoviti još proljetos, ali im je korona pomrsila planove.

- Raskrčit ćemo stazu. Dio će učiniti Herculanea, a dio mi iz samog projekta, za koji smo dobili neki sitan novac. U sklopu toga zamislili smo tiskanje platnenih vrećica na kojima će biti nacrt i trasa staze, s logom i informacijama o projektu. Izradom platnenih vrećica, čiji ćemo dizajn danas osmišljavati zajedno s Noelom Mirkovićem, želimo potaknuti ljude da što manje troše plastiku i koriste platnene vrećice, kao i da propagiraju ideju i informaciju da u centru grada postoji prekrasna ogromna zelena površina na kojoj će se moći šetati, podcrtava Beletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum