NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE

Direktorica pulskog Sajma knjige Magdalena Vodopija: "Ne osjećati što je Twin Horn učinio za naš grad znači ne znati gdje živiš!"

Budimo iskreni, malo kome je uspjelo upisati se na kartu Europe kao što je to uspjelo Bike Week Croatia i udruzi Twin Horn. Za to je trebalo puno snage, neprebrojivih sati volonterskog rada, strasti, izdržljivosti i predanosti. Bike Week nije pao s neba, niti se može nadoknaditi tako lako, naglasila je Vodopija

| Autor: Marcello ROSANDA
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Nakon što je postalo jasno da su ove godine pulski bajkeri, zbog nedovoljne potpore Grada Pule i neadekvatne lokacije, odustali od tradicionalnog Croatia Bike Weeka, jednog od najvećih moto susreta u ovom dijelu Europe, ne prestaju stizati reakcije razočarenja i osude tog očiglednog gafa nadležnih. Jučer je gradonačelnik Filip Zoričić, nakon pisanja Glasa Istre, žurno pozvao predsjednik kluba Twin Horn MC Edija Ljubića na razgovor ne bi li se situacija popravila, a manifestacija ipak održala. No, do dogovora ipak nije došlo pa bajkeri ove godine definitivno neće preplaviti Pulu a kultna pulska motorijada neće se održati. I to prvi puta nakon skoro 30 godina, izuzev dvije korona godine.

Iz Grada su, na naš upit, ipak obećali da će se Croatia Bike Week u Puli organizirati sljedeće godine. Pritom su usput napomenuli da su Turistička zajednica i Grad Pula ove godine izdvojili 40 tisuća kuna za tu manifestaciju. Inače, o značaju i prepoznatljivosti pulske motorijade suvišno je pisati, a o svekolikoj koristi za lokalnu zajednicu koju taj događaj nosi, od iznajmljivača do trgovaca i ugostitelja, zna se već desetljećima.

Manifestacija poznata u svijetu

O toj je temi, ali i drugim aktualnostima, jučer u emisiji Šupress na Radio Puli govorio bivši pulski dogradonačelnik Robert Cvek koji je, po funkciji, mnogo godina pratio razna pulska zbivanja i blisko surađivao s organizatorima različitih manifestacija.

"Ne znam koji Puležan može razumjeti ono što se dogodilo s bajkerima, ali i s NK Istrom 1961. Nakon deset godina uspjeli smo od države dobiti Marsovo polje i zgrožen sam time da se priča oko kampusa istarskog prvoligaša nije realizirala do kraja. Na odlaske na treninge u Bale gubi se previše vremena, ne znam tko se može složiti s time. Kad je riječ o bajkerima, radi se o udruzi koja 28 godina organizira manifestaciju po kojoj smo poznati u svijetu. Deseci tisuće bajkera tradicionalno dolazi u naš grad. Naši su se bajkeri bavili i humanitarnim radom, i to nebrojeno puta. To su naši dečki, Puležani, koji se u svakoj situaciji ponašaju kao da vole svoj grad, a nova gradska uprava nije imala sluha za takvo što", komentirao je Cvek i usput se dotaknuo pitanja odnosa Grada Pule prema medijima i novinarima.

gg

"Novinari se često žale zbog neodgovaranja nove gradske vlasti na medijske upite. Kod nas nije bilo šanse da novinar ne dobije odgovor, recimo do 15 sati. Jer nismo željeli da objavljuju samo jednu stranu. Puštali smo sve samo da odgovorimo pa da se iznese i naš dio priče. O tome mogu posvjedočiti svi novinari, sadašnji i bivši. Ne odgovaranje na upite je preslika odnosa vlasti prema građanima Pule, dok su im usta puna transparentnosti. To je njihov modus operandi i to je jako loše", zaključio je Cvek.

Na odustajanje od organizacije pulske motorijade osvrnuo se i glavni urednik našeg lista Robert Frank, koji je i otvorio tu temu, razgovarajući s novinarom Radio Pule Danijelom Sponzom jučer u emisiji Svaštalica. Uzgred, kao gost u emisiji bio je pozvan i gradonačelnik Zoričić, ali je ipak odustao.

"Gradonačelnikov problem je što često reagira post festum, naknadno, umjesto da prevenira određene probleme. Ovo sa bajkerima je pljuska gradskoj upravi, njemu samome i čitavoj manifestaciji. Udarac je to onima koji su se trebali zabaviti, ali i onima koji su trebali zaraditi od tradicionalne pulske motorijade. Jedna mogućnost je da gradonačelnik ne razumije važnost te manifestacije. Druga je da ga to ne zanima i da ima druge prioritete. S druge strane, možda je samo previše inatljiv. Kako bilo, teško je shvatiti ovu situaciju jer se radi i o izuzetno korisnoj manifestaciji. Naime, uz manji ulog Grada ovdašnji ljudi zaradili bi nebrojeno puta više novaca. Gradonačelnik Zoričić vuče očito krive poteze", kazao je Frank.

gg

Nestanak dijela Pule

Da nestaje dio po dio njene Pule objavila je na svom Facebook profilu direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija. Ona tvrdi da "ne osjećati što je Twin Horn MC Croatia učinio za naš grad znači ne znati gdje živiš."

"Živimo u prostoru diskontinuiteta i vremenu velikih promjena. Manifestacija koja je uspjela odoljeti svemu tome i s godinama nadrasti i prostor i sebe, zaslužuje, prije svega, poseban tretman. Ne smije se dogoditi rizik neodržavanja, a da o mogućem gašenju Bike Weeka uopće ne govorimo. I Pula i Istra prepuni su festivala i raznih događanja. No, budimo iskreni, malo kome je uspjelo upisati se na kartu Europe kao što je to uspjelo Bike Week Croatia i udruzi Twin Horn. Za to je trebalo puno snage, neprebrojivih sati volonterskog rada, strasti, izdržljivosti i predanosti. Bike Week nije pao s neba, niti se može nadoknaditi tako lako. Izrastao je iz samih temelja pulskog identiteta, osebujan je i originalan i zato privlači mnogobrojne bikere iz cijelog svijeta, a istovremeno ima ljubav pulske publike. Iako nisam bajkerica, za mene neodržavanje Bike Weeka znači nestanak još jednog dijela one Pule koju volim", poručila je Vodopija.

gg

Kako bilo, jučer je svaka nada da će Pula ove godine biti domaćin europske bajk scene pala u vodu. Pa, ako ćemo podvući ne toliko nemoguću paralelu između bajkera i istarskog nogometnog prvoligaša, pitanje je hoće li i naši bajkeri otići u, primjerice, Bale?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum