VELIKA INVESTICIJA

Dio djece s invaliditetom koji pohađa Školu za odgoj i obrazovanje zbog arhitektonskih zapreka dosad nisu mogla ući u školu, otići na tjelesni, glazbeni, rehabilitaciju… Uskoro to VIŠE NEĆE BITI TAKO

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Lift se dograđuje izvana na zgradu staru 120 godina (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Lift se dograđuje izvana na zgradu staru 120 godina (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Gradnja dizala napreduje u skladu s tablicom radova: grade se vanjski zidovi, lift je naručen od specijalizirane tvrtke u Zadru koja ga izrađuje po mjeri i nadamo se da će biti ugrađen i osposobljen u listopadu, veli ravnateljica Škole za odgoj i obrazovanje Višnja Popović

Nakon više od mjesec dana pripremnih radova, ovih dana na sjeverozapadnoj strani Škole za odgoj i obrazovanje počeo je nicati lift koji će na katove škole prevoziti učenike smanjene pokretljivosti. Lift će se povezati s katovima na mjestima gdje se nalaze prozori hodnika.

Osim toga, škola je dobila rampu na dvorišnom stepeništu, koje se prostire na dvije etaže. Uređeni su i dograđeni sanitarni čvorovi pa je dio toaleta prilagođen učenicima s tjelesnim invaliditetom. Cjelokupnu investiciju od 1,7 milijuna kuna financira Grad Pula, a radove izvodi tvrtka Idea projekt.

- Dovršeno je uređenje sanitarnih prostorija i čvorova, još ih malo šminkamo i jako smo sretni što sve funkcionira. Gradnja dizala napreduje u skladu s tablicom radova: grade se vanjski zidovi, lift je naručen od specijalizirane tvrtke u Zadru koja ga izrađuje po mjeri i nadamo se da će biti ugrađen i osposobljen u listopadu, veli ravnateljica ustanove Višnja Popović.

Prilaz liftu će se popločati, a pored njega bit će prostorija s agregatom u slučaju nestanka struje.

Ravnateljica objašnjava da školu pohađa sve više učenika koji se kreću u invalidskim kolicima kojima je praktički ulazak u školu bio onemogućen pa je za njih bila uređena jedna prizemna prostorija. Takvih je učenika desetak, od ukupno 79. Osnovnu školu pohađa 70 učenika raspoređenih u 15 razreda. Srednju školu pohađa devet učenika iz cijele Istarske županije.

- Djeca s invaliditetom koju ne nosimo na rukama ne mogu ući u školu, ni marendati, ni ručati, niti ići na tjelesni, glazbeni, ni na rehabilitaciju. Za njih je uređena prizemna učionica, ali izostajao je socijalni kontakt s drugom djecom, objašnjava Popović.

Nakon izgradnje lifta nikakvih prepreka više neće biti i djeca će moći uredno pohađati nastavu u svim predviđenim kabinetima.

Osim toga, Škola je uz pomoć 218.000 kuna koje je osigurala Turska agencija za koordinaciju i suradnju (TIKA), uz zgradu uredila senzomotorni vrt u kojem će polaznici škole moći boraviti, ali i saditi voće i povrće, u sklopu školskog programa.

Školu su proteklog tjedna, uoči početka nove školske godine, posjetile zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

- Ugradnja dizala i rampe kao i potpuno renoviranih sanitarnih čvorova prilagođenih djeci s teškoćama u razvoju umnogome će olakšati život i rad svim učenicima u Školi, a posebno onima koji koriste invalidska kolica. Zaista nam je drago što ćemo na ovaj način u novoj školskoj godini podignuti sigurnost i kvalitetu boravka u ustanovi, rekla je tom prilikom Puh Belci.

Popović je kazala da škola, nakon ulaganja u kvalitetu, postaje obrazovna ustanova primjerena 21. stoljeću.

- Naši će učenici u novoj školskoj godini moći koristiti cijelu školsku zgradu, rekla je Popović, zahvalivši se Gradu koji je prepoznao njihove potrebe.

Škola je s Gradom ovu investiciju dogovarala pune tri godine. Bilo je teško posložiti građevinsku priču zbog specifičnosti austrougarske zgrade stare 120 godina, veli Popović.

- Zgrada nije zaštićena, tu je bilo vojno skladište. Bilo je to veliko zdanje koje se protezalo skroz do ceste, ali je stradala u savezničkom bombardiranju. Presječena je napola: ostao je prostor u kojem mi živimo i radimo, na jednoj trećini srušene zgrade nalazi se naše igralište, a na drugoj trećini danas je šljunčano parkiralište, objašnjava ravnateljica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater