DANTEOV TRG

DETALJI ARHEOLOŠKIH ISPITIVANJA U CENTRU PULE: Saznajemo što se arheolozi nadaju da će naći

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Na Danteovom trgu jučer je počelo tzv. probno sondiranje kojim će se utvrditi postoje li na ovoj lokaciji očekivani antički gradski bedemi iz 1. stoljeća te drugi vrijedni arheološki nalazi. Ujutro je u donjem dijelu trga, u blizini ulaza u glavnu poštu, arheološkim rječnikom otvorena jedna sonda, a riječ je zapravo o podizanju sloja asfalta u obliku kvadrata ispod kojeg će se dalje kopati u potrazi za vrijednim otkrićem, pod nadzorom Konzervatorskog ureda u Puli.

Radovi se obavljaju pod nadzorom arheologinje Teodore Šalov iz pulske tvrtke Arheo Tim koja objašnjava da se probno sondiranje obavlja zbog buduće rekonstrukcije trga po nalogu Grada, na dubini od dva metra, na razini na kojoj se polaže i infrastruktura.

- Sondiramo da bismo doznali što nas očekuje vezano uz arheologiju, kakvi nas radovi čekaju. Otvorit će se ukupno osam sondi različite veličine. Na donjem dijelu trga, kod pošte, otvorit ćemo ih četiri, gdje ćemo pokušati utvrditi pravac kretanja gradskog bedema iz doba antike. Otprilike znamo što bi se tu trebalo nalaziti. Naime, pronašli smo dio bedema u blizini, kad se kopalo zbog postavljanja kontejnera. U gornjem dijelu trga, prema crkvi, također ćemo otvoriti četiri sonde jer i tamo očekujemo arheologiju: to mogu biti nalazi iz antike, srednjeg vijeka ili bilo kojeg razdoblja. Pretpostavljamo da bismo mogli pronaći ranokršćanske ili srednjovjekovne grobove budući da se tada pokapalo oko crkvi. Sahranjivali su se obični ljudi, a tko je bio novčano potkovaniji, mogao je platiti grob unutar crkve, bliže oltaru. Osim toga, i prilikom nadzora postavljanja pilomata na ovoj lokaciji našli smo nekakvu arhitekturu, ali i unutar ovog rubnog objekta na trgu (zgrada Prakse u Ulici Zdenac, op. a.) također su nađeni srednjovjekovni podovi, ostaci srednjovjekovnih kuća i antičkih zidova, objašnjava Šalov.

Iz Grada napominju da bi radovi trebali biti gotovi u roku od 45 dana, prije Uskrsa. No, pitanje je hoće li se produljiti nakon pronalaska iskopina, što se u pravilu događa u starom gradu. Šalov, međutim, kaže da se taj rok neće probiti.

salo

Teodora Šalov na Danteovom

- Ako se pronađe nešto krupnije, reprezentativnije, Konzervatorski odjel će odlučiti hoće li se to prezentirati i na koji način ili se neće prezentirati. Važno je dobro dokumentirati nalazište, napraviti dobru fotografsku i geodetsku dokumentaciju, tako da buduća pokoljenja imaju na uvid što se našlo, da to nije samo zatrpano, da ipak imamo sve podatke o nalazištu, objašnjava Šalov.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je da je Pula bogata povijesnim naslijeđem, pogotovo u dijelu starogradske jezgre.

- Prilikom svakog zahvata u prostoru potrebno je vrijednu baštinu očuvati pa se tako i arheološka istraživanja na Danteovom trgu izvode prema uputama nadležnog Konzervatorskog odjela. Riječ je o nultoj fazi, odnosno predistražnim radnjama. Konkretno, sondiranjem područja želimo vidjeti postoje li određeni arheološki nalazi, a sve da bismo imali temelj za daljnje projektiranje i, u konačnici, uređenje samog trga, rekao je Miletić.

Građevinski dio radova, vrijednih 179.570 kuna bez PDV-a, povjeren je pulskoj tvrtki Iza duge, dok se arheološko istraživanje Arheo Tima procjenjuje na 52.000 kuna, također bez PDV-a. Ukupno je s porezom riječ o 289.462 kune.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater