EU SREDSTVA

DESECI MILIJUNA ULAGANJA U PULU I OKOLICU: Ovo su projekti koji će se realizirati. Od izuzetne su važnosti za budućnost Puljštine

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Budući Coworking centar Pula

Budući Coworking centar Pula


Prenamjena bivše Mornaričke bolnice za potrebe Sveučilišta Jurja Dobrile, realizacija projekta Coworking Pula i multimedijalnog centra Torcio u Vodnjanu, uspostava poduzetničke zone Barban - Krvavci III. te razvoj poslovne infrastrukture u industrijskoj zoni Galižana i području gospodarske namjene Vodnjan sjever.

Tih šest projekata ukupne vrijednosti 75,1 milijuna kuna u najvećem će se dijelu realizirati bespovratnim sredstvima osiguranim mehanizmom "Integriranih teritorijalnih ulaganja Europske unije", odnosno konkretno, za njihovu realizaciju će na Puljštinu stići 55,7 milijuna bespovratnih europskih sredstava.

Ugovore o dodjeli tih sredstava uručit će danas u Puli nositeljima projekata ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa. Integrirana teritorijalna ulaganja su mehanizam koji se prvi put koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine, a on omogućava integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Pula je u partnerstvu s Vodnjanom te općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, nakon izrade Strategije razvoja urbanog područja Pula, provela čitav niz integriranih aktivnosti i pripremila projekte čijom će s realizacijom omogućiti razvojni iskorak i unaprijediti kvaliteta života stanovnika cijelog urbanog područja.

- Potencijal koji ITU mehanizam nudi kroz integrirani teritorijalni pristup ogleda se u provedbi konkretnih projekata od strateškog značaja, bilo da se radi o prometnim projektima, brownfield investicijama, projektima unaprjeđenja kulturne baštine ili onima usmjerenim ka poticanju poduzetništva i povećanju zaposlenih, a poseban značaj predstavljaju i projekti iz društvene sfere, zadovoljan je uspješnim sudjelovanjem u ovom europskom programu gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Ovakvim se decentraliziranim pristupom, dodaje, stvaraju preduvjeti za proaktivnije, brže i efikasnije privlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a sve kako bi pozitivni razvojni učinci bili što snažniji i sveobuhvatniji za cijelu zajednicu. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 95,8 milijuna kuna, od čega su 56,1 milijuna bespovratna sredstva.

Jedan od sufinanciranih projekata već je realiziran, a radi se o izgradnji SPP punionice i nabavci SPP autobusa što su, unutar specifičnog cilja "Povećanje broja putnika u javnom prijevozu" partnerski realizirale komunalne tvrtke Pulapromet i Plinara. U okviru specifičnog cilja "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine" temeljem potpisanih ugovora provode se strateški projekti "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod", "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta", "Revitalizacija područja zaštićene jezgre općine Svetvinčenat", te projekt "Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio u Vodnjanu".

Danas će se potpisati novih šest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz tri različita poziva u okviru ITU mehanizma čime ukupan iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava raste iznad 110 milijuna kuna. Financijski najzahtjevniji od tih projekata je projekt Coworking Pula koji će realizirati Istarska razvojna agencija i koji stoji 25 milijuna kuna od kojih će više od 18 milijuna činiti danas odobrena bespovratna sredstva.

Coworking poduzetnički centar smjestit će se na površini od 1.200 četvornih metara, na lokaciji postojeće zgrade Mehanike u centru Pule te će se prostirati na tri etaže. U prizemlju će poduzetnici u "open space" okruženju imati priliku razmjenjivati ideje i uspostavljati suradnju. Na drugom katu prevladavat će zatvoreni uredi za poduzetnike kojima je potrebna veća doza privatnosti, dok je posljednji kat predviđen za konferencije, sastanke te "networking".

Budući centar bit će otvoren 24/7, a koristit će ga poduzetnici različitih profila - od početnika, freelancera, startupova, pa sve do velikih poduzeća, odnosno njihovih predstavnika. Sveučilište Jurja Dobrile nositelj je projekta prenamjena prostora nekadašnje Mornaričke bolnice u novi akademski centar grada, a to je projekt vrijedan 20,7 milijuna kuna (prva faza). S gotovo 95 posto bespovratnih sredstava financirat će se projekt uređenja MMC Torcio u Vodnjanu, projekti investicija u poduzetničke zone u Barbanu, Vodnjanu i Galižani financirat će se s 85 posto, a prenamjena Mornaričke bolnice u Puli za potrebe Sveučilišta s 66 posto bespovratnih sredstva osiguranih putem ITU mehanizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter