SRP O NOVOM REŽIMU PARKIRANJA

RAKIĆ: Cijenama parkiranja pulska vlast čerupa već očerupane građane

| Autor: Mirjana Vermezović Ivanović
(Snimio Paulo Gregorović)

(Snimio Paulo Gregorović)


U pulskom SRP-u neugodno su iznenađeni što je, kažu, nakon desetljeća obećanja stare vlasti da će riješiti problem parkirališta u Puli, nova vlast odlučila taj problem riješiti proširenjem zone zabrane parkiranja, naplatom i podizanjem cijene parkiranja.

- U vremenu općih poskupljenja i opravdanog straha građana za svoju budućnost, jedino rješenje koje pulska gradska vlast nalazi je povećanje nameta. U gradu kao što je Pula u kojemu nikad nije zadovoljavajuće riješeno pitanje javnog prijevoza i u kojem je kretanje automobilom najpraktičnije rješenje a problem nedostatka parkirnih mjesta sveprisutan, ovaj potez gradske vlasti je opravdano šokirao građane, kazao je Vladimir Kapuralin, predsjednik istarskog SRP-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, vlasnici vozila već dovoljno pune proračun s obzirom da plaćaju razne namete na automobile, počevši od kupnje registracije, benzina do cestarine, a da bi sad dobili još jedan.

- Smatramo da je taj namet izrazito regresivan budući da najviše pogađa najsiromašnije vlasnike koji plaćaju jednako kao i najbogatiji, a daleko više pogađa stanovnike centra. Oni su se oduvijek mučili s problemom parkiranja, a sada im se povećava i zona zabrane vožnje. Smatramo da se problem nedostatka parkirnog mjesta u Puli mora riješiti investiranjem u javni prijevoz i osiguranjem dovoljno besplatnih mjesta stanovnicima centra i drugih dijelova grada, gdje parkirna mjesta nedostaju, smatra Kapuralin. Novi će nameti, po njegovom mišljenju, samo povećati ogorčenje građana budući da će najsiromašniji ostati bez parkirnih mjesta, a najbogatijima će biti lako dostupna.

Davor Rakić, predsjednik pulskog SRP-a, kazao je da u vrijeme velikih poskupljenja energenata i hrane, "dok se Vlada koprca i pokušava ponuditi potpore koje bi trebale ublažit udar na standard građana, u Puli čine suprotno i drastičnim povećanjem cijena parkiranja koje su porasle dva do tri puta, dodatno čerupaju već očerupane građane".Davor Rakić (snimio

To će se, dodao je, negativno odraziti i na neke djelatnosti.

- Dodatno će desetkovati promet na pulskoj tržnici. On je već desetkovan pojavom trgovačkih lanaca na periferiji koji imaju na raspolaganju zadovoljavajući broj parkirnih mjesta. Zahtijevamo da se ova uredba ukine i stanje vrati na prethodno. Institucije od značaja za funkcioniranje društva i obitelji, poput tržnice, pošte, Fine, suda i katastra trebaju imati na raspolaganju određeni broj besplatnih parkirnih mjesta, na određeno vrijeme. Izrazio sam nezadovoljstvo indolentnošću građana koji su u ogromnoj većini ogorčeni odlukom, ali prilikom iskazivanja nezadovoljstva žele zadržati anonimnost. To je poticaj vladajućima za nova ograničenja koja bi mogla biti uvedena i na drugim područjima, poput davanja većih ovlasti koncesionarima na plažama, uz naplatu ulaska na plaže, izjavio je Rakić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini