NERAZJAŠNJENI DIO POVIJESTI

Je li Dante inspiraciju za svoj Pakao pronašao u Puli, njezinih sedam brežuljaka i jednom prastarom groblju na čijem se mjestu danas nalaze bolnički i sveučilišni kampusi i prostori? U PULI JE BORAVIO U CRKVI KOJA SE NALAZILA NA MJESTU OVE TVRĐAVE...

| Autor: Vanesa BEGIĆ

U povodu Dana sv. Mihovila prof. dr. Klara Buršić Matijašić održala je predavanje o arheološkim istraživanjima na istoimenom pulskom brdu koje pripada Mjesnom odboru Gregovica, a s kojim je povezan čuveni Dante Alighieri.

- Sveti Mihovil je jedno od brda koja okružuju Pulski zaljev, a na nadmorskoj visini od 32,14 metara nalazi se austrijska tvrđava sv. Mihovila izgrađena u razdoblju od 1851. do 1854., kao dio sustava obrane austrijske ratne luke. Prilikom gradnje utvrde uništeni su tada posljednji vidljivi ostaci benediktinskog samostana koji se u izvorima prvi put spominje 990. godine. U sklopu samostana nalazila se bazilika sv. Mihovila i grobna kapela sv. Klementa, izgrađene u vrijeme cara Justinijana iz šestog stoljeća, kaže Buršić Matijašić, dodavši da je, prema nedovoljno dokumentiranoj predaji, u samostanu oko 1320. godine boravio čuveni talijanski književnik Dante Alighieri, što se spominje u devetom pjevanju njegovog "Pakla".

U Preradovićevoj ulici u blizini pronađeni su podzemni grobovi i na vidjelo su izašli dijelovi ljudskih kostiju. Javnost je tada iznova zagolicala priča o velikom groblju u Puli koje Dante spominje u svojoj "Božanstvenoj komediji", a koje bi moglo biti upravo groblje u Preradovićevoj.

O Danteu i Puli već se ranije pisalo. Dok je po nekima upravo Pula inspirirala Dantea za "Pakao", kao i brdo sv. Mihovila koje spominje u devetom krugu pakla. Po drugima Dante je boravio u Puli tek neposredno prije smrti, već bolestan. No, precizna veza Dantea i Pule nije nikada dokumentirana. Budući da spominje Pulu u svom "Paklu", možda i postoji mogućnost da je tu boravio negdje oko 1300., a ne tek 1320., godinu dana prije smrti. Možda je bio i u Puli dva puta, no upravo ta poveznica s Pulom i tim brdom može biti razlog da se povjeruje da je Dante zbilja ovdje pronašao inspiraciju za svoje najpoznatije djelo.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini