RAZGOVOR

DALIBOR BRNOS, NOVI RAVNATELJ LUČKE UPRAVE PULA, samo za Glas Istre objašnjava kako je došao na to mjesto, zašto je napustio Brionku, je li povezan s IDS-om, što će biti s uređenjem rive i izgradnjom terminala…

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ

Bio je 20 godina zaposlen u poznatoj pulskoj tvrtki Brionka, i to ne kao običan zaposlenik. Dalibor Brnos bio je u karijeri i direktor i član Nadzornog odbora i prokurist. I onda je naprasno ove godine prešao u Lučku upravu Pula. Javio se na natječaj za ravnatelja i dobio posao. Na tom je mjestu zamijenio Donalda de Gravisija, koji je na čelu LUP-a bio 12 godina.

Brnos je, inače, i član Nadzornog odbora Kaštijuna, a na tu ga je funkciju predložio Grad, odnosno pulski gradonačelnik Boris Miletić. Tvrdi da nije član IDS-a, pa proizlazi da je nestranački čovjek. Diplomirao je 1998. na Ekonomskom fakultetu u Puli, a magistrirao 2007. na znanstvenom poslijediplomskom studiju Poslovno upravljanje - MBA na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

- Koji je bio Vaš motiv prelaska iz Brionke u Lučku upravu Pula? U Brionci ste bili na najvišim pozicijama, pa i u Upravi.

- Pa je, ja sam dijete Brionke. Tamo sam proveo 20 godina - od pripravnika do predsjednika Uprave. Vodio sam najvažnije projekte, od informatizacije do operativnog restrukturiranja. Direktor sam postao 2014. kada je firma bila na korak do stečaja. Tada ju je trebalo restrukturirati, posložiti poslovanje, stabilizirati… U jednom trenutku došlo je do zasićenja i gubitka motivacije nakon svih tih procesa.

- Pretpostavljam da je i tih 20 godina na istom mjestu presudilo?

- Između ostalog. Nije neuobičajeno u poslovnom svijetu da krizni menadžer, nakon što provede restrukturiranje i stabilizira poslovanje, osjeti gubitak motivacije. Bilo mi je zaista teško otići. Nekoliko sam godina radio na strateškom povezivanju Brionke, kojim bi budućnost te tvrtke bila dugoročno osigurana. Kako se to nije ostvarilo, osjetio sam određenu prazninu i odlučio sam napraviti zaokret. Negdje u siječnju je bio natječaj za mjesto ravnatelja LUP-a…

- Ispada da ste se javili na prvi natječaj koji Vam je upao u oko.

- Bio je to splet okolnosti. Da je taj natječaj izašao par mjeseci ranije, sigurno se ne bih javio na njega. Ne samo na taj, nego ni na koji drugi, jer me nije baš zanimalo.

- Želite reći da se niste za ravnatelja LUP-a javili na poziv nekoga iz Grada Pule ili Istarske županije?

- Ne, javio sam se samostalno. Pretpostavljao sam da bih sa svojim referencama i iskustvom bio ozbiljan kandidat na bilo kojem natječaju.

- Reference su vam doista dobre. Zašto onda baš LUP ako ste mogli bilo gdje drugdje?

- Prvo zato što to nije tipično javno poduzeće. To je javna ustanova koja ima vlastite prihode i smatram da moje menadžersko iskustvo tu može doći do izražaja. Osim toga, privukao me neiskorišteni potencijal i zanimljivi razvojni projekti, poput uređenja rive i putničkog terminala, koji su važni ne samo za Pulu nego i za cijelu Istru. Drago mi je da mogu biti dio toga i dati konkretan doprinos u razvoju ovog prostora. Smatram da svojim iskustvom i znanjem to mogu napraviti.

- Međutim, i nakon što ste postali ravnatelj LUP-a ostali ste u realnom sektoru. Član ste društva Excelsis, čiji je temeljni kapital viši od tri milijuna kuna.

- U toj sam firmi suvlasnik poslovnog udjela, ne upravljam tvrtkom, nisam ovlašten za njeno zastupanje i nemam nikakvog utjecaja na poslovanje. Ne mogu se odreći vlasništva zbog ulaska u LUP. Što se tiče temeljnog kapitala, riječ je o vrijednosti jednog građevinskog zemljišta u Dolinki.

- Imate li nekih ranijih iskustava u javnom sektoru?

- Ne, osim što sam član Nadzornog odbora Kaštijuna. Tu sam, recimo, došao u doticaj s javnim sektorom.

- Kažete da niste došli na mjesto ravnatelja LUP-a ni na čiji poziv. Kako ste dospjeli u NO Kaštijuna? Morali ste nekoga poznavati, morao je netko vas znati.

- Nisam ja nikada rekao da nikoga ne poznajem. Bio sam direktor Brionke, naravno da poznajem ljude.

- Pretpostavljam da ste morali imati neki poziv da uđete u NO Kaštijuna?

- U Kaštijun sam ušao da pomognem u financijskom dijelu u kojem sam stručan.

- Spomenuli ste putnički terminal za kruzere kao jedan od važnijih projekata LUP-a. U kojoj je fazi taj projekt?

- Trenutno je u tijeku razminiranje tog područja, odnosno uklanjanje eksplozivnih sredstava.

- Kad bi to moglo biti gotovo?

- Tijekom lipnja je bila druga faza. Tada se pripremala trasa za oklopljeni bager koji bi trebao uskoro doći. Tu bih pohvalio suradnju s Ravnateljstvom civilne zaštite Oružanih snaga RH, Protueksplozijskom službom MUP-a i PU istarskom.

- Koliko je tih eksplozivnih sredstava na Vallelungi?

- Puno ih je već uklonjeno. No sada slijedi najzahtjevniji dio, a to je dizanje jedne betonske kape od bivšeg skladišta municije, gdje se pretpostavlja da će biti puno eksplozivnih sredstava. To će trajati još oko 20 dana. Intimno sam želio da se sve završi u ovoj fazi, ali struka smatra da se zbog velikih vrućina to treba odgoditi za rujan. Protuoklopni bager je spreman tako da bi do kraja rujna sve trebalo biti riješeno. Nakon toga idemo dalje s projektom.

- Što to konkretno znači?

- Sljedeći koraci su projektiranje i kontakt s potencijalnim investitorima. Neki kontakti su već napravljeni, sad ih samo valja obnoviti. Riječ je o velikom projektu vrijednom oko 120 milijuna eura. Ova je procjena napravljena nakon geomehaničkog ispitivanja dna. Prva je bila da će projekt koštati 150 milijuna eura, ali je na koncu smanjeno na 120.

- Dakle, postoje potencijalni partneri.

- Postoje, ali je pitanje kako je korona kriza utjecala na tu branšu. Treba vidjeti jesu li još uvijek zainteresirani za ulaganje i pod kojim uvjetima. Vidjet ću sad kad obnovim kontakte s njima.

- Optimistični ste da će na koncu putnički terminal biti realiziran?

- Jesam, dat ću sve od sebe da ga dovedem do kraja. Mislim da će taj projekt imati brojne sinergijske efekte na istarsko gospodarstvo.

- Vaš prethodnik Donald de Gravisi započeo je projekt izgradnje novog dijela rive. Je li on još uvijek zaposlenik LUP-a?

- Još uvijek je zaposlen.

- Ovo "još uvijek" znači da će otići?

- Ne znam. U ovom trenutku radim na novoj sistematizaciji radnih mjesta.

- Znači, dobit će otkaz?

- Ne znam, ne mogu znati u ovom trenutku. Radim na novoj sistematizaciji budući da je ova prethodna stara više od deset godina. Kad završim, vidjet ću kakva će biti situacija.

- Vratimo se na novi dio pulske rive. Nastavit ćete i taj projekt?

- Da, novi dio rive nastavit ćemo do lučice Mandrač. Još ćemo nasipati obalu, proširiti je. Problem je što u ovom trenutku nemamo kamena za nasipavanje. Dobro nam je došlo kad se gradila nova bolnica pa smo koristili taj materijal. Sada ga trebamo tražiti negdje drugdje, možda na Ipsilonu, vidjet ćemo. Bolje nego da kupujemo materijal koji ionako negdje treba zbrinuti. Osim uređenja šetnice, na tom je dijelu u planu i gradnja dva objekta. Bile su u planu četiri zgrade, no trenutno imamo građevinske dozvole za dvije. Prva zgrada će imati poslovnu, odnosno ugostiteljsku namjenu, na prvom bi se katu trebao nalaziti kafić, a gore restoran. U drugoj bi se trebale nalaziti Lučka uprava i Lučka kapetanija. Za treću i četvrtu još nismo definirali namjenu i u fazi smo ishodovanja dokumentacije.

- Neslužbeno se govorilo da je bivši ravnatelj De Gravisi dospio u nemilost jer nije htio dati nautički dio Bunarine u koncesiju. Hoćete li vi to učiniti?

- Pa nije to na meni. Odlukom Županijske skupštine nautički dio luke Bunarina je predan LUP-u na privremeno upravljanje i korištenje do konca ove godine, odnosno do ishodovanja lokacijske dozvole za izgradnju luke. S obzirom na to da je luka izgrađena prije 40-ak godina, dijelom s bespravno izgrađenim molovima, potrebno je uskladiti sadašnje uvjete građenja s onima na terenu, na čemu trenutno radimo. Što će biti s tim dijelom luke nakon što dobijemo lokacijsku dozvolu, u ovom trenutku ne mogu nagađati, nisam o tome razgovarao s predstavnicima Grada Pule. Naravno da mi kao menadžeru ne bi bilo drago ostati bez dijela luke iz kojeg LUP dobiva četvrtinu svojih prihoda, jer se time bitno mijenja perspektiva i razvojni potencijal područja kojim upravljamo. No, s druge se strane valja pridržavati svih zakonskih propisa.

- No ako nakon ishodovanja lokacijske dozvole budete morali predati nautički dio luke na upravljanje Gradu Puli i on raspiše koncesiju, ostat ćete bez četvrtine svojih prihoda.

- Tako je.

- Sjećam se da je bivši ravnatelj govorio da je novi dio pulske rive djelomično izgrađen i tim novcem s Bunarine.

- Istina, dobrim dijelom jest. No, dio novca koji se na Bunarini ostvari ostaje u samoj lučici. Tamo smo rekonstruirali molove, imamo u planu iduće godine graditi nove.

- Mislite graditi nove nautičke molove?

- Ne, u komunalnom bismo dijelu zamijenili postojeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter