NAJNOVIJEULICA VALSALINE: ATRAKTIVNA LOKACIJA KOJA TO VIŠE NIJE

DALEKO OD ELITNOG Novi kvart uz more ostao na starim kontejnerima, bez kanti za reciklažu

| Autor: Chiara BILIĆ
Napušteni kombi zorno pokazuje u kakvom je stanju naselje koje je trebalo biti ekskluzivno (M. MIJOŠEK)

Nismo dobili nove kante, odnosno nismo prešli na novi sustav gospodarenja otpadom, ali plaćamo kao da jesmo, kaže jedna stanarka * Mišljenja smo da te zgrade nemaju potrebe za postavljanjem eko-boxa jer se ne nalaze direktno uz prometnicu, ističu u Herculanei

 

Trava do koljena. Napušteni, stari automobili na kolniku. Kontejner iz koje ispada smeće. I najezda halapljivih galebova. Tako izgledaju Valsaline, pulski kvart tik do mora. Točnije, opis je to Ulice Valsaline na kućnim brojevima 33, 35 i 39 smještene ponad Mornara i šetnice Lungomare. A to je dio grada koji bi se zbog svoje atraktivne lokacije trebao svrstavati u elitno naselje. No, stanari tamošnjih zgrada reći će vam da je njihov kvart daleko od toga. Oni su, sudeći po onome što nas je tamo dočekalo sredinom prošlog tjedna, ne samo mještani slijepe ulice, već i slijepog crijeva grada.

- Ovdje se ne događa apsolutno ništa po pitanju smeća. Nismo dobili nove kante, odnosno nismo prešli na novi sustav gospodarenja otpadom, ali plaćamo kao da jesmo. Naša je želja imati eko-box pod ključem na gradskoj površini, odmah uz zgrade. To smo rekli i upravitelju zgrade, koji je posrednik između nas i Herculanee. Međutim, ispostavilo se da Grad i Herculanea nisu postigli dogovor oko te javne površine, a navodno će nam se javiti kad se sporazume po tom pitanju, kaže predstavnica stanara jedne od zgrada, pritom želeći ostati anonimna.

Mamac za galebove

Zasad su stanari, govori ona gorljivo, ostali zatočeni s jednim kontejnerom. A njega pak koriste apsolutno svi koji prolaze šetnicom. Vječito je dupkom pun. Savršen je, priča, mamac za galebove koji se sjate i potom raznose smeće po cijeloj ulici. Pogotovo u ranojutarnjim satima. Istina je i da su mještanima na raspolaganju još četiri kante u podnožju zgrada, odmah pored omanjeg dječjeg igrališta, ali, tvrdi ova stanarka, nitko ne zna koja pripada kojem kućnom broju. Njoj je ipak najgore gledati potpuno zbunjene turiste koji ljetuju u apartmanima u tim zgradama. Hodaju uokolo s vrećama smeća, plastičnim bocama i limenkama. Nije im jasno gdje bi i na koji način trebali odložiti i odvojiti otpad. Nijemci se, veli, svakodnevno zgražaju. To je, smatra, ružna i tužna slika kvarta grada koji sebe naziva poželjnom turističkom destinacijom.

Zašto stanarima Ulice Valsaline ne žele postaviti eko-box i kada će uopće taj dio naselja napokon dobiti nove kante za selektivni otpad, upitali smo Herculaneu. Po krajnje konfuznom odgovoru naslućujemo da to neće biti u bliskoj budućnosti.

- U konkretnom slučaju mišljenja smo da navedene zgrade nemaju potrebe za postavljanjem eko-boxa jer se ne nalaze direktno uz prometnicu, ni uz intenzivno prometovanje. Ukoliko se ipak želi postaviti eko-box, po dozvoli i odabiru smještaja, Herculanea će dodijeliti potrebne volumene posuda, budući da postoji model eko-boxa koji se već radio za neke zgrade, odgovaraju iz Herculanee.

Što se tiče postavljanja novih spremnika, Herculanea poručuje da je stambenim zgradama omogućena individualizacija, odnosno dodjela spremnika samo za njihovu zgradu, ali se suvlasnici prethodno moraju dogovoriti gdje će smjestiti kontejner.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam